Matilda Hansson. Foto: Daniel Elfvelin

Matilda samlar SM-medaljer på hög

Bordtennis

Ett guld och ett brons. I helgen fyllde Matilda Hansson på ett redan välfyllt prisskåp när hon tog medalj nummer 12 och 13 i ungdoms-SM. Nu börjar säsongen lida mot sitt slut, men Lekstorpsspelaren hoppas på att förlänga den en månad till genom att ta en plats i ungdoms-EM.

Mästerskapet avgjordes i Skövde mellan fredag och söndag. Bronset kom individuellt i 15-årsklassen och guldet tog Matilda Hansson i 17-åringarnas dubbelturnering.

– Jag hade hoppats på lite mer i singel, men jag är ändå nöjd, säger hon.

Den 15-åriga Lekstorps- spelaren var seedad som tvåa i singel och målet var att ta sig till final. De två sista matcherna gick mot välbekanta motståndare – Lina Svensson och Leah Tveit Muskantor, som spelar seriespel med Lekstorp men representerar Vara respektive Linné i singel. Matilda gjorde en väldigt bra match när hon tog sin största seger någonsin mot Lina, 4–0 i kvartsfinalen. Men därefter tog det stopp mot Leah efter 2–4 i set.

– Vi är jämna. Senaste gångerna vi möttes i höstas vann vi varsin match och i serien hade vi nästan samma kvot. Nu ledde jag nästan varje set med två, tre bollar men sedan kom hon ikapp och gick om.

Familjen Tveit Muskantor satte dock inte bara käppar i hjulen för Matilda under mästerskapet. Dubbelguldet kom ihop med storasyster Rebecca Tveit Muskantor.

– Där var det en liten skräll att vi vann. Vi var andraseedade och hade bara spelat en tävling tillsammans innan.

Duon hittade snabbt samarbetet med ett offensivt attackspel som är viktigt i dubbel och Matilda lyfter fram en fördel gentemot de flesta andra par.

– Rebecca är vänsterhänt och det är en fördel i dubbel när jag är högerhänt, det gör att vi inte krockar så mycket.
De tog sig till final utan en enda setförlust. Finalen blev jämn men Matilda och Rebecca vann efter seger med 3–2 i set mot favoriterna Jennie Edvinsson och Alma Rööse.

Fyra brons, sex silver och tre guld är numera Matildas imponerande facit i USM, där den första medaljen kom redan 2015.
Men alla medaljer har inte kommit i Lekstorpströjan. Trots att familjen bor i Lerum började Matilda spela med Partille där det fanns många barn och ungdomar. Efter att storasyster Hanna gick till Lekstorp följde hon dock efter. Inledningsvis representerade hon bara Gråboklubben i seriespelet innan hon bytte förening helt och hållet för cirka tre år sedan.
Numera tränar hon ofta med herrarna i A-laget som ger henne god sparring.

– Alla ställer upp och hjälper mig med det. Jag spelar mot Joakim Jarfjord, Emil Pettersson, Joakim Sjögren och Anders Karlsson ibland. De är bra motståndare och ger aldrig bort något gratis till mig utan jag får alltid kämpa.

Spöar du dem?
– Ja, ibland.

Vilka är dina styrkor?
– Min backhand skulle jag säga. Jag är offensiv och har ganska bra teknik med backhand men jag har börjat jobba mycket med forehand och har kommit en bra bit på vägen där också.

Under säsongen var hon ett ankare i det unga damlag som skrällde när man som nykomling i Superettan tog klivet raka vägen upp i Pingisligan. Bara två spelare i serien hade ett bättre facit än Matilda som vann 25 av 34 matcher.

– Den här säsongen har varit bra och framför allt efter jul har jag spelat väldigt bra och slagit spelare som jag aldrig slagit innan, eller i alla fall inte på länge.

Laget, som även utgörs av redan nämnda Leah Tveit Muskantor och Lina Svensson samt Moa Svensson, höll en jämn, hög nivå. Man placerade sig på andra plats i serien, på samma poäng som tabellettan Eslöv.

– Det är roligt att vi kunde gå upp själva medan många andra lag förstärkte sina lag efter jul. Åsa tog till exempel in en amerikansk spelare och Eskilstuna en tidigare ungdomslandslagsspelare, säger Matilda Hansson.

Även mot internationellt motstånd har Matilda visat klass. Hon har spelat turneringar i Tjeckien, Ungern och Belgien, där hon bland annat slog en polsk spelare som är rankad topp 30 bland Europas 17-åringar. Och när den internationella ungdoms- eliten gästade Örebro tog sig Matilda längst av svenskarna när hon gick till 16-delsfinal.

– I Sverige känner jag till alla motståndare bra och vissa matcher vet jag att jag kan vinna även om jag anstränger mig lite mindre, men utomlands är allt större, jag möter jag alltid nya motståndare och jag lär mig mycket.

För att ta nästa steg i utvecklingen ska Matilda börja på bordtennisgymnasium i höst. Bara 16 år gammal flyttar hon från familjen i Lerum för att få så bra träningsmöjligheter som möjligt. Av olika alternativ fastande hon för gymnasiet i Eslöv.

– Jag tycker att Eslöv är bäst. De kör väldigt hårda och bra träningar och tränarna är engagerade.

Innan dess ska hon dock avsluta den pågående säsongen. Närmast väntar en tävling i Polen om två veckor och ju bättre det går där, desto större chans har hon ta en av fyra svenska platser i ungdoms-EM i Tjeckien i juni.

– Målet är att spela UEM men om jag kommer med redan i år är det en bonus. När säsongen började var jag femte spelare men nu är det jämnt mellan mig och en spelare från Lyckeby.

Ytterligare två Lerumsspelare deltog i helgens USM. Johannes Klang, som tävlar för Askim, tog brons tillsammans med Carl Sahle i dubbel, pojkar 15. Lukas Engström, Partille, tog sig vidare till A-slutspel i singel, pojkar 15.