MYCKET FOLK. Förra året när Samir och Viktor uppträdde på Barnens dag var publiken massiv.

Mycket händer på nationaldagen

Nääs

Det utlovas några intensiva timmar vid Nääs slott när Barnens dag genomförs på nationaldagen.
Den glada trollkarlen Ason Bson Cson finns på plats och så även Sean Banan, Agnes Frisk, High 15 och Theoz.

– Vår ambition med dagen är att familjen är tillsammans, utan att något annat jagar och utan påtryckningar från omvärlden, skärmar och jobb, säger Robert Kinnander delägare i arrangören Bli sedd.

– Dagen kommer att bli fullspäckad av aktiviteter och uppträdanden.

Agnes Frisk, trots att hon bara är 13 år, är en van artist och redan som åttaåring vann hon sin första talangjakt. Under 2017 var hon förband till Dolly Style och har även visat sig vara en duktig dansare.

Sång och dans

Theoz, Theodor Haraldsson, är också 13 år och bor i Linköping. Hans Lately och Het har blivit väl mottagna av publiken. Han var också en av dansarna bakom Samir och Viktor i Melodifestivalen.

Komikern, skådespelaren, sångaren och dansaren från Göteborg, Sean Banan, gör ett stopp på Nääs under sin turné. Han firar att han varit artist i tio år.

High 15 framträder också denna dag. För fyra år sedan bildades den svensk/finska musikgruppen. Några år senare deltog de i Talang 2017 där de tog sig till semifinal. Senast deltog de i den första deltävlingen i årets Melodifestival med låten No drama.

Glada trollkarlen

Det första scenframträdandet på Barnens dag gör den glada trollkarlen Ason Bson Cson. Han har hållit på med trolleri sedan barnsben. Han är även buktalare och har Lerumsbon Conny Ray som mentor. Han är också flerfaldigt svensk mästare i barntrolleri.

Förutom framträdandena från scenen finns det hoppborgar, lekland och en 40 meter lång hinderbana, samt att Greta Gris och andra kära figurer strövar omkring i området.

Nationaldagsfirande

Barnens dag genomförs på nationaldagen, torsdagen den 6 juni. Denna dag firas också i Dergårdens hembygdspark samt på Mjörnbotorget. I Gråbo börjar dagen med att alla som vill tågar från Actionparken med scouter, musikanter och mössen Grå och Bo. Framme på Mjörnbo­torget blir det flagghissning och nationalsången sjungs. Kommunalrådet Alexander Abenius (M) talar och det blir folkmusik och visor av bland andra Daniel Magnusson. Scouterna bakar pinnbröd och inne i Centrumkyrkan serveras nationaldagsbakelser och utanför bjuds det på smaker från hela världen. Överskottet under dagen går till projektet Min stora dag.

I Dergårdens hembygdspark firas det traditionsenligt med en ceremoni fylld av musik och sång. Lennart´s underhåller med svensk dragspelsmusik och högtidstalet hålls av Gun-Britt Delsvik Svensson (S), fullmäktiges andre vice ordförande. Kvällens andakt står prästen Gunilla Rödström för. I samband med flagghalningen spelar Per-Olof Jönbrink trumpetsolo.