Regelbundna kontroller ger ett bra skydd mot livmoderhalscancer

Regionen

Att gå på regelbundna cellprovskontrollen ger ett drygt 90-procentigt skydd mot livmoderhalscancer, men många kvinnor struntar i kallelserna.
För att locka fler att ta proverna har Västra Götalandsregionen nu infört en cellprovsvecka.

– Vi tar cellprover hela året om men under den här veckan (vecka 19) vill vi ”highlighta” det lite extra för att försöka fånga upp dem som inte kommer på sina kallelser, säger Linda Carlsson, barnmorska och teamsamordnare för barnmorskemottagningarna i Mölnlycke, Landvetter och Partille.

Alla kvinnor med svenskt personnummer kallas till provtagning från det att de fyller 23 år. Fram till 50-årsåldern kallas de var tredje år, därefter vart femte år fram till året de fyller 64 år.

– Har man inte haft några cellförändringar på livmoderhalsen innan 64-årsåldern är det väldigt liten risk att drabbas, säger Linda Carlsson.

Målet med cellprovsveckan är helt enkelt att förebygga livmoderhalscancer genom att få en större andel av kvinnorna att gå på kontrollerna.

– Cellförändringar syns inte, känns inte och ger inga besvär. Oftast handlar det om lättare förändringar men i vissa fall kan de leda till cancer. Enda sättet att upptäcka dem är genom ett cellprov, säger Linda Carlsson.

Då det tar lång tid för cellförändringar att utvecklas till cancer räcker det att kolla sig var tredje år. De som brukar gå när de blir kallade behöver med andra ord inte gå en extra gång under cellprovsveckan.

– Det är lättare att behandla cellförändringarna innan de har utvecklats till cancer. Två av tre som får livmoderhalscancer har inte kommit när de har kallats till provtagning, säger Linda Carlsson.

Ungefär 30 procent av kvinnorna tar inte regelbundna cellprov. I Härryda kommun kallades i fjol 3 344 kvinnor varav 2 118 kom till provtagningen.

Linda Carlsson poängterar att det är gratis att ta provet. Det tar bara några minuter och är smärtfritt. De som ändå känner sig rädda inför provtagningen uppmanar hon att ringa till mottagningen.

– Då kan vi boka in en tid och förklara i lugn och ro hur det går till, säger hon.

Den som vill passa på att göra ett cellprov under cellprovsveckan eller när som helst under året ska kontakta barnmorskemottagningen i sin hemkommun. Även de som har vaccinerat sig mot HPV-virus rekommenderas att ta proverna.