Så röstade kommunborna

Nyheter

Enligt det preliminära valresultatet till EU är Moderaterna största partiet i kommunen, tätt följt av Socialdemokraterna.

Kommunen hade ett starkt valdeltagande, 60,6 procent av de röstberättigade valde att gå till valurnorna jämfört med 54 procent 2014.

Moderaterna fick flest röster, 19,5 procent.

– Moderaterna gör ett riktigt bra valresultat i EU-valet, både nationellt och lokalt. I Lerums kommun går vi från att vara det tredje största partiet i EU-valet 2014, till att få förtroendet som det största partiet 2019. Det är vi såklart mycket tacksamma för, säger Alexander Abenius Moderaternas kommunalråd.

Vad beror det på?

– På en framgångsrik nationell valrörelse där vi talat om de problem, utmaningar och möjligheter som EU står inför, men också på en valrörelse där vi fokuserat på att prata om vår egen politik istället för att prata illa om andra partier. Sedan tror jag också att vårt lokala förtroende hjälper oss i EU-valet. Många har kommit fram till oss och sagt att vi får en röst i EU-valet för att vi bedriver en bra politik lokalt. Det känns riktigt roligt.

Han avslutar:

– Vi vill såklart tacka alla som röstat på oss i EU-valet.

Näst störst blir alltså Socialdemokraterna, med 19 procent av rösterna. Och när Lerums kommuninvånare väljer representanter till EU blir de tredje och fjärde största partierna Sverigedemokraterna och Miljöpartiet, som enligt de preliminära siffrorna får 14,4 procent respektive 13,8 procent av väljarnas röster.

Största vinnare i antal röster jämfört med förra valet ser Moderaterna ut att bli, tätt följt av Sverigedemokraterna och Centerpartiet. Högst ökning i andel röster fick Sverigedemokraterna som gick från 9,1 procent av rösterna i valet 2014 till 14,4 procent i årets val.

Liberalerna, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet fick färre röster än vid förra EU-valet.

Har du någon kommentar till valresultatet?
– Till att börja med vill jag säga tack till dem som röstade på Liberalerna. Som läget ser ut nu, verkar det som att vi fått en plats i parlamentet och det är vi tacksamma för. Men det klart att vi hoppades på ett bättre resultat och att det här är ett misslyckade, det tänker jag inte hymla om. Däremot är det glädjande att det gått bra för liberaler i andra europeiska länder och att ALDE-gruppen, det vill säga den liberala gruppen i parlamentet, har blivit större, svarar Lill Jansson, Liberalerna.
Varför tror du att resultatet blev som det blev?
– Det raka svaret är att jag inte vet. Jag skulle kunna spekulera, men väljer att inte göra det. Istället behöver vi liberaler vända på alla stenar och göra en grundlig analys av valresultatet. Både av innehållet i vår politik och hur vi förmedlar den.  Just nu är vi inte särskilt uppskattade hos väljarna, det är den krassa verkligheten.

Det var sex av tio väljare som valde att gå och rösta i EU-valet, vilket är klart högre än valet för fem år sedan. Högst valdeltagande hade Ljungbacken/Stamsjön i Lerum där valde hela 74,3 procent att gå till valurnorna.

Det preliminära resultatet för EU-valet i Lerums kommun:

24 av 25 distrikt är räknade, rösterna för uppsamlingsdistriktet saknas.

Moderaterna: 19,5 %

Liberalerna: 4,9 %

Centerpartiet: 9,9 %

Kristdemokraterna: 11,0 %

Sverigedemokraterna: 14,4 %

Socialdemokraterna: 19,0 %

Miljöpartiet:13,8 %

Vänsterpartiet: 5,4 %

Feministiskt initiativ: 0,7 %

Idag, måndag, börjar länsstyrelsen den slutgiltiga rösträkningen.