Mål i a-lagströjan. 17-årige Filip Alftrén var den enda spelaren på planen som inte spelat i LIS. Han gjorde sina två första mål i A-lagströjan. Foto: Nicklas Ekwall

Stenkullen gick på knock i derbyt

FOTBOLL

Både Lerums IS och Stenkullen Goik hade länge sett fram mot lördagens derby, men festen tog slut tidigt för ett av lagen. Förhandsfavoriten Stenkullen gick på knock redan i den första halvleken och vann med 3 – 0.

Lagen möttes redan under klubbarnas första respektive fotbollsår 1927, och därefter korsade deras vägar både under 30-, 40-, 50-, 60- och 70-talet. Detta enligt den gedigna derbyhistorik som Stenkullen presenterar på sin hemsida, där man också berättar hur Lerum sedan senaste derbyt 1975 varit steget före sin kommunrival. Lerum vann då klass 1 Elit östra, motsvarande division 5, och har fram tills i år legat i högre serier.

Klar favorit
När det efter 44 år var dags för ett nytt derby var det dock Stenkullen som fick gälla som klar favorit. Hemmalaget mönstrade ett betydligt mer meriterat lag och hade pressen på sig.
– Det har varit lite snack om det och för närvarande har vi ett bättre lag men ett derby är ett derby och det är inte bara att gå ut och vinna, säger Micael Jacobson, tränare i Stenkullen.
Både startspelare och avbytare inräknat har alla Goik-spelarna utom en spelat i LIS, vilket gav matchen ytterligare krydda.
– Det var inga problem med tändningen direkt på våra spelare, det var nästan så att jag fick hålla dem tillbaka lite.

Taktiken fungerade
Men Micael Jacobson konstaterar att hans spelare uppträdde balanserat när matchen väl startade och taktiken fungerade perfekt. Markus Hansson fick ta klivet upp på mittfältet och tillsammans med Tobias Hansson och Marcus Liljevall malde han ner Lerums mittfält.
– Det var där vi skulle vinna matchen.
1–0-målet nickades in av Andreas Johansson redan i den femte minuten och därefter var det Stenkullens egen produkt som blev matchhjälte. 17-årige ytterforwarden Filip Alftrén gjorde två mål innan den första halvleken var slut.

”Är en jättetalang”
– Filip är en jättetalang. Han gjorde debut i A-laget redan för ett och ett halvt år sedan, sen gick han tillbaka för han ville spela mer med sina kompisar. Nu är han med och konkurrerar om en plats i laget varje match. Både Andreas och Filip gjorde sina första mål, ett bra tillfälle att göra dem, konstaterar Micael Jacobson.
Stenkullen fick också två mål bortdömda och tränaren tycker att 3–0-segern var i underkant.
– Det har varit lite hypat inför matchen och det var extremt skönt att vinna.
Dragan Sinik, tränare i Lerums IS, var missnöjd med prestationen efter en seriestart där LIS annars plockat många poäng.
– Ingenting funkade. Antagligen var våra killar lite stressade och Stenkullen fick oss precis dit de ville. Vi ska inte slå de långa bollarna som vi gjorde, de är tyngre och tuffare och mycket starkare än oss i det spelet, säger han.

Hett diskussionsämne
Tränarna har försökt att inte göra för stor sak av matchen, men Dragan Sinik konstaterar samtidigt att derbyt ofrånkomligt varit ett hett diskussionsämne. Och han tror att hans unga spelare känner en ganska stor respekt för de många Stenkullenspelare som tillhörde LIS under deras ungdomsår.
– Samtidigt måste vi lära oss att hantera såna situationer. Nästa år kanske det gäller poäng i toppstriden.
Dragan Sinik tror och hoppas på att hans LIS ska bjuda på bättre motstånd i returen.
– Då spelar vi på konstgräs och det är mycket bättre för oss, där är det lättare att lira och det går fortare. Jag tror åtminstone inte det blir några 3 – 0.