• BESVIKEN. Eva Cinthio höll sitt tal om klimatet trots att det inte var många som engagerat sig.
  • SVALT INTRESSE. Få människor hade tagit sig till Bagges torg i fredags för att följa i Greta Thunbergs klimatdemonstration.

Svalt intresse att gå i Gretas fotspår

Lerum

Intresset att komma till Bagges torg för att demonstrera för miljön och det globala klimatet och därmed gå i Greta Thunbergs fotspår visade sig vara mer än svalt.
Naturskyddsföreningens Eva Cinthio höll tal till de drygt tiotal personerna som stod framför henne.

– Jag har ingen aning om varför det inte kommit mer människor. Jag har gjort allt jag kunnat för att locka hit dem. Jag har pratat med kommunens rektorer och varit synlig på olika sociala medier, sa en märkbart besviken Eva Cinthio.

– Kan bara spekulera i att det kan bero på att det regnat hela dagen eller att det är fredagseftermiddag, men i Stockholm samlades det väldigt mycket folk.

I fredags samlades människor på över 2 000 platser i mer än 125 länder för att visa sin upprördhet över hur jordklotet riskerar att förstöras och för att visa sin vilja att förbättra situationen.

Försökte med Greta

– Jag försökte få hit Greta idag, men hon skulle delta i den stora manifestationen i Stockholm. Hon bad alla att dokumentera vår manifestation med foton och lägga ut dem på sociala medier, sa Eva Cinthio i sitt tal på torget.

Cinthio konstaterade att klimatförändringarna springer snabbare än vad människan gör och att de senaste fyra åren har varit de varmaste som registrerats.

– Här har Greta Thunberg kommit som en blinkande fyr och har med sina envisa fredagsdemonstrationer fått världens ledare att öppna ögonen för vad som håller på att hända, sa hon vidare.

– Greta finns även med på Time Magazines lista över världens mest hundra inflytelserika personer. Inte illa för en 16-årig, svensk tonåring.

Plasten i haven

Eva Cinthio pratade inte bara om klimatet utan även om miljön och kom då in på all plast som hittas i haven och sa att detta enorma problem kräver åtgärder nu.

– Världshaven består idag nästan av mer plast än fisk och fisken äter plastavfallet och ni kan ju räkna ut själva vad som händer om inte plasten tas om hand. Jag tycker det är glädjande att många länder nu förbjuder engångsartiklar av plast.

Eva Cinthio avslutade med en vädjan till den lilla skaran på torget.

– Jag hoppas att ni alla försöker göra ert bästa för att göra jorden till en bättre och renare planet.