• Foto: Daniel Elfvelin
    Har ställt om. Monica Berntsson Drake tycker att Tollered snabbt vant sig vid det något högre tempot i division 2.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Forwarden Cecilia Thörngren gjorde ett mål i matchen.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Cecilia Thörngren slog inlägget och Johanna Stenberg (bilden) var ett störande moment vid Hovås Billdals självmål som betydde 2–5.

Tollered saknar flyt

Fotboll

Tuffast möjliga spelschema, retliga uddamålsförluster och ”bestulna” poäng. Tollered har inte haft någon smekmånad i sin division 2-debut och är nästjumbo i tabellen.
– Det är klart att vi måste börja vinna men sett till hur vi spelar tycker jag att vi borde haft mer än en poäng, säger tränaren Tomas Granbom.

En bra seriestart är alltid att föredra, och som nykomling är ett antal poäng i inledningen av säsongen ett ännu skönare kvitto på att man matchar de andra lagen. Den starten har inte Tollered (tidigare Tollered/Floda) fått i sin första säsong i division 2. Men man har heller inte haft marginalerna på sin sida. Efter 0–1-förluster i de två första matcherna kom islossning med seger i den tredje matchen. Dock drog sig motståndaren Guldheden/Solängen sedan ur serien och poängen uteblev. Den första trepoängaren såg istället ut att vara på väg mot Sävedalen, som dock hämtade igen två underlägen och kvitterade i slutskedet.

I söndags hade Tollered en ny chans till en första (giltig) seger, men även då uteblev framgången. Hovås Billdal dominerade den första halvleken och ledde med 0–2 i paus. Efter halvtidsvilan blev det bättre fart på Tollered och belöningen kom i form av tre mål. Problemet var att gästerna gjorde lika många och vann med 3–5.

– I första halvlek var de både etta och tvåa på bollen, men i andra blev vi hungrigare och då kom också målen. I normala fall vinner vi ju en match där vi gör tre mål men det gjorde vi inte idag (läs i söndags), jag har nog aldrig varit med om att vi släppt in fem mål, säger Tomas Granbom.

Tre av lagen som Tollered mött – GFF, Sävedalen och Hovås Billdal – utgör topptrion i serien. Men bortsett från perioder i matcherna där Tollered underpresterat tycker tränaren att laget hävdat sig väl spelmässigt och anser inte att det är ett stort steg från division 3 till division 2.

– Det är lite mer fysiskt spel och serien är lite jämnare.

Monica Berntsson Drake, som vann många närkamper åt sitt Tollered i söndags, håller med.

– Spelet är lite snabbare och tuffare men det är mindre skillnad än jag trodde, säger hon.

Varken tränaren eller den rutinerade mittfältaren känner någon oro över tabelläget. I och med att Guldheden/Solängen dragit sig ur åker bara ett lag ner i trean, men de är övertygade om att Tollered befinner sig på ett tryggt avstånd från strecket när serien ska avgöras i höst.

– Jag tror att vi kommer hamna någonstans i mitten eller på den undre halvan, men vi är tillräckligt bra för att vara ett division 2-lag. Nu känns det som att vi har kommit in i tempot, det var vi lite ovana vid i de första matcherna, säger Monica Berntsson Drake.

Snart väntar beskedligare motstånd, men innan dess möter Tollered ytterligare ett topplag. Redan idag, onsdag, spelar Tollered borta mot tabellyran Landvetter. Tomas Granbom förväntar sig ytterligare en jämn match.

– De som vill mest och är först på bollen kommer att vinna, säger han.

Därefter förstärks laget av målfarliga Clara Wernbo som kommer hem efter studier och collegespel i USA. Tomas Granbom gör dock klart att det inte går att leva på gamla meriter och glida rakt in i startelvan. Konkurrenterna om forwardsplatserna, Johanna Stenberg och Cecilia Thörngren, har visat hög klass. Bland annat gjorde de varsitt mål och låg tillsammans bakom det tredje (ett självmål) mot Hovås Billdal.

– Men om hon är vältränad, och det har hon sagt att hon är när vi haft kontakt på Messenger, så är det klart att hon är ett tillskott.