• Foto: Daniel Elfvelin
    genombrott. Trots att han ansågs talangfull och gjorde mängder av poäng i Floda IBK trodde Gustav Fritzell aldrig att han skulle nå långt i sin innebandykarriär. Men hårt arbete har gett resultat och idag är han en firad stjärna.

Tvivlaren blev SSL-stjärna

Innebandy

Sikta mot stjärnorna och du når trädtopparna, lyder ordspråket. Gustav Fritzell hade inte blicken fäst längre upp än mitt på stammen, men har blivit både landslagsspelare en nyckelfigur i Pixbo.

Förra säsongen fick forwarden Gustav Fritzell sitt stora genombrott då han debuterade i landslaget och nominerades till Årets spelare i svensk innebandy. Följaktligen var förväntningarna från omgivningen höga när han bytte från Linköping till Pixbo inför seriestarten i höstas.

– Det har känts bra med den roll som jag fått, jag trivs bra i laget och det är ett härligt gäng men jag känner en besvikelse efter slutspelet, säger han.

Pixbo hade ingen chans i kvartsfinalen där laget föll med 0–4 i matcher mot favorittippade Falun. Sett till antalet poäng tangerar Gustav Fritzell nästan förra säsongens skörd, han blev bäst i Pixbo med 56 poäng och kom tia i Svenska Superligans (SSL:s) poängliga.

Har du bidragit på det sätt du vill?

–  Ja, till viss del känner jag att jag har gjort det och det känns skönt att det inte var någon engångsföreteelse att jag gjorde många poäng i Linköping förra säsongen, men precis som att inte laget presterade på den nivån vi kan så kräver jag mycket mer av mig själv än jag visade i slutspelet. Det känns tråkigt att jag inte var mitt bästa jag i de viktigaste matcherna.

Även innan jul fick han uppleva ett bakslag när han inte togs ut i VM-truppen efter att ha varit bofast i landslaget under säsongen.

–  Det är klart att det var en besvikelse att inte komma med efter att ha varit med på alla samlingar under året. Men jag är nöjd med de landskamper jag gjort och jag vet att jag kan prestera där.

Och att Gustav Fritzell överhuvudtaget skulle kunna vara med och konkurrera om en VM-plats var, åtminstone för honom själv, helt otänkbart för några år sedan. Som tonårig innebandyspelare i Floda IBK vågade han inte ens tänka tanken på en framtid i SSL.

– Jag var ingen supertalang och hade egentligen ganska låg tro på vad jag kunde göra med min karriär, säger han.

Ett sms från juniortränarna John Lundh och Marcus Lindström fick honom att spänna bågen hårdare. ”Om du vill ta dig till SSL så kan du ta dig dit”, stod det i meddelandet som de skickade i samband med att han lämnade Floda IBK för IBF Göteborg 2013. Redan den kommande säsongen fick han göra debut i högsta serien då han lånades ut till Dalen under en period. Tillbaka i Göteborg fortsatte han att imponera i Allsvenskan och 2015 värvades han till Linköping. Utvecklingen har skett steg för steg innan karriärens verkliga skjuts kom med succésäsongen 2017/2018.

Även om Gustav Fritzell tidigare haft ganska blygsamma målsättningar har han alltid varit träningsflitig. Och den 19-åring som lämnade Floda för sex år sedan har inte bara vässat de förmågor han haft, utan också förvärvat sig helt nya egenskaper.

– Ganska mycket har gått framåt och det jag har utvecklat mest är skottet, det är det som är enklast att träna själv. I Floda kunde jag knappt skjuta och nu är det en av mina styrkor.

25 år gammal är han fast inställd på att bli en ännu bättre innebandyspelare.

– Även om det är svårt att utvecklas i samma takt när man blir äldre så vet jag att jag kan vara en bättre spelare om ett par år om jag tränar bra.