• Foto: Daniel Elfvelin
    Initiativrika ungdomar. I Nääs Ridföerening är ungdomssektionen en viktig del av klubben. Från vänster: Sara Larsson, Lina Gunnarsson, Vida Permanto, Märta Gunnarsson, Jenny Larsson, Caroline Lundgren.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Ponnyridning. Elias Vinaja rider på ponnyn Jazz, ledd av Paula Remling som hade hand om aktiviteten tillsammans med Tyra Wranå och Otto Lomander.

Ungdomarna tar ansvar i Nääs

Nääs

Aktiva medlemmar utgörs främst av ungdomar, medan det enbart är vuxna som sitter i styrelserummen. Så ser det ut i de flesta idrottsklubbar, men Nääs Ridförening är ett undantag. Här driver tonåringarna själva en initiativrik ungdomssektion.

Det var många besökare som förra tisdagen gästade Nääs för att fira valborgsmässoafton. De tittade när brasan tändes och många yngre besökare testade den nya terrängbanan för käpphästar och red på ponnyer.

Nääs ungdomssektion hade ett finger med i spelet i de flesta av programpunkterna och engagemanget sträcker sig betydligt längre än till det här enstaka tillfället. Man hjälper till när klubben arrangerar stora event, själva har de bland annat anordnat äggjakt och spökjakt och just nu planerar de för en övernattning.

– Jag tycker att det är viktigt att vi unga också hjälper till, säger Vida Permanto, sist in i den elva personer stora ungdomssektionen.

Lina Gunnarsson instämmer.

– Det är roligt att lära känna de yngre barnen i föreningen och göra så att de vågar ta mer plats. Det är bra att lära sig att ta ansvar och det är roligt att se något hända, säger hon,

När Nääs Ryttarförening gick i konkurs 2015 splittrades ett sammansvetsat stallgäng och försvann till föreningar i Alingsås, Göteborg och Gråbo. Men ur askan bildades Nääs Ridförening, många ryttare kom tillbaka och klubben har redan från start satsat på att ge ungdomarna förtroende att driva egna projekt.

Långsiktigt tänkande

Stefan Larsson, som fungerar som en brygga mellan styrelsen och ungdomssektionen, ser framför allt två fördelar med att involvera den yngre generationen.

– Det ena är arbetet för en långsiktig överlevnad, vi hoppas att de här sitter i den ”stora styrelsen” om fem, tio år. Det andra, som är minst lika viktigt om inte viktigare, är att barn och ungdomar som rider hos oss ska känna att detta är som en fritidsgård som man kan komma till även om man inte har ridlektion.

Och vilka är bättre att utnyttja för att locka barn och ungdomar än ungdomarna själva? Arbetet i ungdomssektionen började dock lite trevande. Efter nystarten kändes allt lite osäkert, men i takt med att den nya föreningen etablerat sig har de utvecklat både sig själva och sin verksamhet. Fyra av dem har utbildat sig till ungdomsledare och ytterligare ett par har gått en förberedande kurs. Deltagarantalet på aktiviteterna har ökat från en handfull barn till 54 barn på senaste äggjakten.

– Vi fokuserar mest på att barnen ska ha en rolig stund, vi vill att det ska kännas tryggt och välkomnande att komma hit och vi vill gå med vinst, säger Jenny Larsson

Med tiden har de utökat kassan från ett par tusenlappar till 20 000 kronor.

– Det är positivt för det gör att vi kan ha fler aktiviteter och göra saker som vi inte hade möjligheter till förut, vi kan tänka utanför boxen, säger Märta Gunnarsson.