Foto: Daniel Elfvelin
Invigning. Ebba Nährström prövade den nya terrängbanan för käpphästar.

Unik bana för trendiga käpphästar

Nääs

Det är lite som att puttekulorna eller ångmaskinerna skulle bli populära igen. För generationen som alltid törstar efter ny teknik har käpphästarna gjort en storstilad comeback.
Nääs har snappat upp trenden och förra veckan invigdes en terrängbana för de benlösa riddjuren.

De springer iväg raketsnabbt. Eller snabba som hästar i högsta galopp, är givetvis en bättre term. Med varsin käpphäst prövar mängder av barn den nya banan som ringlar sig fram genom Nääs slottspark. Invigningen skedde i samband med valborgsfirandet och deltagarna fick vara med om en världspremiär, åtminstone har de arrangerande ungdomarna i Nääs Ridförening aldrig hört talas om någon liknande bana. I sitt invigningstal lägger de in den lilla brasklappen.

Även om en terrängbana tycks vara något unikt har käpphästen med sina medeltida anor haft en stark återkomst. Populariteten sjönk under 1900-talet men i Finland har käpphästridning vuxit fram som en av de snabbast växande folksporterna under några år och trenden har även nått Sverige. En kul utveckling, tycker Sara Larsson, som fick hålla till godo med fantasifoster likt Alfons Åbergs Molgan när hon var yngre.

– Jag hade låtsashästar som bodde i garderoben men inget sånt här, det har blivit världens grej säger hon.

Riktig ridmiljö

Tillsammans med de övriga medlemmarna i klubbens ungdomssektion har hon snappat upp trenden. De har lagt ner mycket jobb med att tillverka egna käpphästar, köpa in ordentliga hinder med stöd av kommunen och arrangera tävlingar. Med den nya banan, som finansierats av August Abrahamsons stiftelse och är fri för allmänheten att använda, kan de ta tävlingarna till en ny nivå.

– Många brukar hålla till i gympasalar men vi vill ha en riktig ridmiljö där vi inspirerar till att rida på riktigt, säger Sara Larsson.

Käpphästarna är mest en kul grej vid sidan av den ordinarie verksamheten, men de fyller även ett pedagogiskt syfte. Inom ridningen finns mycket teori att förhålla sig till och för nybörjarna kan det till exempel vara svårt att sitta på ett levande djur och samtidigt bli instruerad om ridvägar och andra regler i ridhuset. De mer lättmanövrerade käpphästarna används därför som verktyg i undervisningen.

– Det är ett bra sätt att lära sig hur man ska göra när man sitter på en riktig häst, säger Caroline Lundgren.

Kul men jobbigt

Seriösa tävlingar anordnas i olika discipliner som stilbedömning och tidshoppning. Under invigningskvällen av Nääs terrängbana är det dock mer fria tyglar som gäller. Fulla av energi tar barnen varv efter varv på banan. De flesta far fram i högt tempo och gör spänstiga hopp över hindren, medan några tar det lugnare och tar sig över med försiktiga kliv. Ebba Nährström tillhör den förstnämnda kategorin.

– Det var första gången jag prövade. Det var kul att hoppa över hinder men det var en ganska lång bana så det var ganska jobbigt också, säger hon.

Kommer du hit igen?

– Jag rider här så det kommer jag säkert att göra, efter träningarna.