Våga växa som människa

Lerum

På måndag kommer Björn Natthiko Lindeblad till Växtrum för att dela med sig av tankar om livet i smått som stort.
Han kommer också att plantera Vishetens träd vid Solens öga på Aludden.

Björn Natthiko Lindeblad är finanskillen som sadlade om och levde som buddistmunk i 16 år. Han är vän med växtrumsdesignern Cecilia Liljendahl och också den som inspirerat henne med utformningen av Solens öga vid Aludden. Här kommer Vishetens träd att planteras. Trädet är en ek.

De senaste månaderna har arbetet med de nya Växtrummen varit intensiv. Förutom de deltagare som utsågs i februari har ett nytt samarbete påbörjats med Grön SFI. En satsning som eleverna uppskattar då de både lär sig svenska och får möjlighet att påta i jorden.

Kända trädgårdsmästare

Cecilia Liljendahl leder arbetet med Solens öga på Aludden och Anders Stålhand arbetar med Mångfalden. Ett arbete vid Kantor Edgrens väg.

Anders Stålhand är bosatt vid Hornborgasjön med sin familj. Hans trädgårdsintresse föddes tidigt och projekten efter att som tolvåring byggt en damm har avlöst varandra. Han säger att hans miljöintresse ständigt växer och han hade lika gärna kunnat bli biolog som trädgårdsmästare.

Han har under många år drivit en egen plantskola, skrivit boken Skörda nya smaker och har en egen spalt i tidningen Allt om trädgård. Han har också arbetat under fyra års tid med tv-programmet Äntligen hemma och varit chefträdgårdsmästare på Botaniska i Göteborg. Nu arbetar han i Skara som utbildningsledare på biologiska yrkeshögskolan.

”Nördar gärna ner mig”

– Jag älskar växter och nördar gärna ner mig. Visst kan jag mycket, men det är också mycket jag inte kan och jag lär mig nya saker varje dag, konstaterade han när det var kickoff för årets Växtrum i februari.

Skaparen av Solens öga, Cecilia Liljendahl, är i grunden socionom och säger att hon älskar att göra goda saker. Hon är född och uppvuxen i Göteborg, men bor numera i Helsingborg med man och sina tre vuxna barn. Hon arbetar för att lyfta det sociala och det gröna i stadsmiljöer. Hon är kreatör och var bland annat projektledare för den stora trädgårdsupplevelsen Gothenburg green world 2016.

Det är femte året som Växtrum anordnas och platserna ligger efter en promenadslinga. Under sommaren blir det flera guidade turer. Förra året vann projektet priset som Årets samhällsbyggare 2018 av Dagens samhälle.

Invigning av årets Växtrum blir söndagen den 2 juni med start på Bagges torg.