• Elever. Niphon Losing och Didier Danglades är flitiga deltagare i SFI-utbildningen.
  • Framsteg. Ela Jugovic och Renata Zavodska tycker att utbildningen är givande.
  • Foton: Carina Svensson
    Firande. SFI-utbildningen firade med tårta, från vänster Didier Danglades, som kommer från Frankrike, Kristina Christoffersson, hotelldirektör på Nääs Fabriker och läraren Birgitta Myhre.

Vinnare med egen SFI-utbildning

Tollered

Nääs fabriker är Årets nytänkare, i alla fall om Svenska möten får bestämma. Orsaken: en egen SFI-utbildning.

När Svenska möten hyllade branschens innovatörer vann Nääs fabriker pris som Årets nytänkare.

Orsaken till vinsten är att det varje måndagseftermiddag hålls utbildning i svenska för invandrare, SFI, på Nääs fabriker. Deltagare är personal som har ett annat än svenskt modersmål.

Lektionerna hålls av Birgitta Myhre, som är pensionerad SFI-lärare.

– Vi har så roligt. Jag lär mig massa av dem också, säger hon med ett leende.

Kristina Christoffersson, hotelldirektör, berättar hur idén om en egen SFI-utbildning startade. Det var i somras när Kristina var och åt på en restaurang i Hunnebostrand.

– Renata var servitris och hon var så trevlig, glad och serviceinriktad. När vi skulle gå gav jag henne mitt visitkort och sa att hon skulle höra av sig om hon behövde arbete när sommarsäsongen var över. Det gjorde hon.

Renata Zavodska tillägger:

– Jag hade funderat på vad jag skulle göra efter sommaren och blev så glad att tårarna rann ner för mina kinder när jag gick in i köket med visitkortet i ett fast grepp. De frågade om det hade hänt något tråkigt. Jag log och sa tvärtom.

Efter att Renata hade börjat på Nääs Fabriker tog Kristina upp frågan om en egen SFI-utbildning på ett ledningsmöte. Birgitta Myhres dotter var med på mötet och föreslog att de skulle fråga hennes mamma, som är pensionerad SFI-lärare. Och på den vägen är det.

Språkrik

Det finns anställda från en lång rad nationaliteter på Nääs fabriker, och i snitt brukar det vara fem elever vid varje SFI-utbildning. När Renata, som kommer från Tjeckien, får frågan varför hon kom till Sverige skrattar hon, och förklarar att det skedde på liknande sätt som hon fick arbetet på Nääs Fabriker:

– Jag jobbade i en klädaffär i Prag men kände att jag ville göra något annat. Jag har vänner i Norge och hade studerat norska och skulle dit och arbeta men visste inte vad jag skulle göra efteråt. Det kom in en man i affären i Prag och jag hjälpte honom att hitta vad han skulle ha. Han berättade att han och hans fru, som kommer från Kroatien, driver en restaurang i Sverige och frågade om jag ville komma och arbeta hos dem. Det ville jag gärna, säger hon med ett leende.

Utvecklande

Kollegan Ela Jugovic kommer från Kroatien. Hon och pojkvännen ville flytta till något annat land och hans bröder bodde redan i Sverige så de flyttade hit, och har varit här i ett år och fem månader nu och trivs ypperligt.

Ela tycker att SFI-utbildningen är väldigt bra.

– Jag är jätteglad över att jag har Birgitta som lär mig att prata och skriva svenska. Jag hinner inte gå på SFI-utbildning någon annan stans, jag måste jobba, säger hon med ett skratt.

Hon berättar om ett ord hon ville ha beskrivet första gången hon var på SFI-utbildningen:

– Förlängningssladdar, och nu vet jag vad det betyder. Det har varit väldigt bra att kunna det ordet, jag svarar i telefon ibland och de som ringer och ska ha konferens frågar ofta om det finns förlängningssladd.

Nöjda

Didier Danglades och Niphon Losing går också på utbildningen så ofta de kan. De tycker också att det är bra att arbetsplatsen arrangerar den.

Upplägget är flexibelt, lite beroende på vilka som kommer. Ibland behöver deltagarna äta sin lunch under tiden, och då gör de det. De brukar inleda med att diskutera olika ämnen på svenska. Den här måndagen berättar Birgitta att hon har ätit en väldigt god rödbetshummus i restaurangen. Det är Niphon som har lagat den. Det är flera som berömmer hummusen, men Didier ser skeptisk ut.

– Jag tycker om rödbetor och jag tycker om hummus, men inte ihop, säger han.

Alla är med och diskuterar olika maträtter.

Läraren Birgitta konstaterar att eleverna gör goda framsteg.

– Ja, håller hotelldirektör Kristina med. Och det visar sig inte bara i skolan. Det är flera av dem som gör andra arbetsuppgifter nu än när de började. Till exempel började Renata som servitris men nu är hon bartender och Ela ska jobba i receptionen i sommar.