Duktiga på att plocka skräp – kommunen i final

Kommunen

Lerums kommun har tagit sig in på topp-tio platsen av 265 deltagande kommuner i att plocka skräp.
Det innebär en finalplats och kanske konsertbesök av Electric Banana Band och bröderna Norberg den 7 september.

Enligt Håll Sverige Rents årliga kampanj Vi Håller Rent har 7 956 personer i kommunen plockat skräp, varav närmare 7 000 var barn. Totalt i hela Sverige har 601 233 barn och 690 647 personer deltagit.

– Att så många i Lerum var med och plockade skräp är fantastiskt. Det visar vilket engagemang som finns för att stoppa nedskräpningen, inte minst bland barn och unga. Och vi vet att de som plockar skräp lär sig att inte skräpa ner, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Lerum har därmed gått vidare till final och har chans att vinna en konsert med Electric Banana Band och bröderna Norberg den 7 september.

”Sluta skräpa ner”

– Genom konserten vill vi uppmuntra alla fantastiska insatser mot nedskräpning som görs i svenska kommuner varje år. Det enda sättet att stoppa nedskräpningen är att folk slutar skräpa ner. Syftet med våra skräpplockningar är att skapa medvetenhet, framförallt hos barn och unga, säger Johanna Ragnartz.

Skolor, förskolor och barnverksamheter har under våren anmält sitt intresse genom att berätta hur många vuxna och hur många barn som deltagit i att plocka skräp. Den sista maj summerades deltagarna och antalet skräpplockare fastslogs.

Mycket plast

Mycket av det skräp som deltagarna varje år plockar upp består av plast och förpackningar som borde ha återvunnits. Plastföremål som riskerar att hamna i haven efter att bara ha använts en kort stund.

– Allt fler upplever att nedskräpningen är ett stort problem och våra hav är fulla med plast. Samtidigt kommer mycket av skräpet i haven från den mat och dryck som vi konsumerar på språng. Där måste vi alla ändra beteende – och få bättre möjlighet att sortera på stan, säger Johanna Ragnartz. 

ann-charlotte edgar
ann-charlotte@lerumstidning.com