Sven Ingvars spelar på Nääs Slott den 2 augusti. Foto: Benjamin Gross

Ett nytt Sven Ingvars intar Nääs slott

Nääs

För två år sen gick Sven Ingvars sångare Sven-Erik Magnusson bort efter en lång tids sjukdom. 2018 var bandet tillbaka på banan med sonen Oscar Magnusson som ledsångare. Nu börjar ett nytt kapitel för bandet, med spelning på Nääs slott som en av sommarens höjdpunkter.

Sven Ingvars är aktuella med en sommarturné, en ny singel och ett album som förväntas komma till hösten. Plattan är den första sedan Sven-Erik Magnussons tragiska bortgång. Oscar Magnusson har dubbla känslor inför förändringarna i bandet.
– Det är en otrolig glädje att komma ut och spela som på något sätt överväger sorgen. Samtidigt hade vi såklart velat släppa en platta i höst med pappa, säger han.

Ny sida av bandet
Den nya singeln ”Rör vid mig igen” är skriven av bland andra Håkan Hellströms radarpartner Björn Olsson, och visar upp en ny sida av bandet. Den är mer allvarsam och har en mörkare botten. En stämning som Magnusson tycker präglar stora delar av den kommande skivan. Även om han poängterar att gruppen alltid haft den dimensionen i sin musik, är han glad att låten visar den bredare publiken att det finns två sidor av Sven Ingvars-myntet.
– Låten har blivit ganska publik och har fått utrymme att visa den sidan av bandet också, säger han.

Kort men intensiv
Den stundande sommarturnén är kort men intensiv. Bandet ska hinna med åtta stopp på två veckor där Nääs Slott i Lerums kommun blir skådeplatsen den 2 augusti. Magnusson ser fram emot turnén då bandet själva har handplockat spelställena.
– Vi har valt ut lite smultronställen och Nääs Slott är ett russin i kakan, det är ett magiskt ställe, säger han.

Väl mottagna
Magnusson upplever att västkusten är ett Sven Ingvars-fäste och att publiken alltid mottar dem väl. Ändå är han mån om att verkligen fortsätta leverera för att hålla kvar sin publik.
– Hittills har det gått bra men varje ny turné är en ny turné och man står där och hoppas med fingrarna i kors, säger han.

Genom åren har flera bandmedlemmar i Sven Ingvars gått bort. Något som fört de befintliga medlemmarna närmre varandra. Att Oscar Magnusson är 20 år yngre än de andra medlemmarna i bandet märker han knappt av. Han trycker på att de är unga i sinnet och att den gemenskap de får genom musiken raderar ut åldersskillnaden. Han väljer istället att fokusera på allt de får uppleva tillsammans och det gemensamma band de skapar till varandra.
– Det blir som ett parallellt universum som pågår bredvid det vanliga, men innehåller alla ingredienser som det vanliga livet har. Att dela glädje och sorg tillsammans gör att man blir som bröder, säger han.

Vad kan publiken förvänta sig av spelningen?
– Ett Sven Ingvars som ger hundra procent och ett tvärsnitt av vad som var, vad som är och vad som ska bli, säger Oscar Magnusson.

  • Andres Kriisa