Foto: Anna Rundcrantz
Emma Rundcrantz.

Firar 20-årsdagen med NM-debut

Ridning

Många firar sina 20-årsdagar stort, men för Emma Rundcrantz hamnar morgondagens födelsedag i skymundan. Hon befinner sig i danska Vilhelmsborg där hon mästerskapsdebuterar i Nordiska Mästerskapet i young rider.

Idag, onsdag, inleds NM med en uppvärmningsklass. Deltagare från både de nordiska och baltiska länderna deltar och Landvetterryttaren Emma Rundcrantz, Nääs Hästsportförening, har fått plats i den svenska truppen som består av sex ryttare.

– Det känns så klart jättekul och det har varit målet sedan det har fortsatt att gå bra efter Scandinavium, säger hon.

I början på året var en landslagsplats avlägsen när hon letade formen efter en skada på hästen Tirs Pesto. Men inför Gothenburg Horse Show skedde en snabb utveckling och ekipaget skrällde när de tog sig till Scandinavium trots att de missade hälften av kvaltävlingarna. Därefter har Emma Rundcrantz bland annat laddat upp med en tävling i Nederländerna och formen är fortsatt god.

Av de sex svenska ryttarna kommer fyra att få en plats i lagtävlingen medan de övriga två får nöja sig med att delta i den individuella klassen. Inför resan till Danmark trodde Emma Rundcrantz att laguttagningen sker först efter uppvärmningsklassen.

– Jag hoppas att jag kommer med i laget, men det spelar inte jättestor roll hur det blir. Jag åker dit för att göra en bra prestation i vilket fall som helst.

Årets NM, som pågår till och med söndag, är större än tidigare och beskrivs som en av de största ridsporthändelserna någonsin i Danmark. Cirka 500 ryttare i olika åldersklasser tävlar förutom i Emmas gren hoppning även i dressyr, fälttävlan, paradressyr och voltige.

– Det känns lite extra kul att få vara med just den här gången.

Mitt under mästerskapsdebuten fyller alltså Emma Rundcrantz 20 år.

Hinner du med att fira?

– Jag har inte tänkt så långt än, jag får se hur det blir men det viktiga är att fokusera på tävlingen.

Ytterligare en Nääsryttare är klar för ett stort mästerskap. Under sitt första år som young rider-ryttare är 18-åriga Ottilia Lundgren uttagen till EM för åldersklassen efter tre raka starter i junior-EM mellan 2016 och 2018. Tävlingen avgörs i Nederländerna den 9 till 14 juli.

En tredje landslagsmeriterad ryttare från klubben, Emma Emanuelsson, tog i helgen en seger när hon vann Åbytravet Grand Prix.