Flera tjejer misshandlade en tjej

Kommunen

Flera tjejer hoppade på och misshandlade en tjej. Nu har domen i Alingsås tingsrätt fallit. Tre av förövarna döms till ungdomstjänst och en fjärde till skyddstillsyn.

Fyra tjejer, varav en är 19 år, en 16 år och två 15 år, döms för att ha misshandlat en tjej från Lerum. Tre av de nu dömda kommer från Göteborg och en från Lerum. För den äldre av dem bestäms påföljden till skyddstillsyn och de tre andra ska avtjäna 20 timmars ungdomstjänst var. Tillsammans ska de också betala 14 250 kronor till offret.

Var och en av de tilltalade har erkänt misshandel.

Målsägaren och de tilltalade kände inte varandra sedan tidigare men de kände till varandra. Innan misshandeln hade offret och två av tjejerna haft en verbal konflikt på snapchat där de bland annat kallade varandra fula ord. De kom överens om att träffas och prata. Tjejen som sedan blev slagen kom till platsen tillsammans med en kompis. På platsen fanns de fyra nu dömda och ytterligare några tjejer och killar.

Slog och sparkade

De tre yngre tjejerna slog, sparkade och puttade offret. När bråket startade var 19-åringen inne i en affär och handlade, hon kom ut efteråt och rev då ner offret på marken och sparkade henne i ryggen.

Ingen av de yngre tjejerna, som var 15 år när brottet begicks, förekommer i belastningsregistret. Alla bedöms lämpliga för och har samtyckt till samhällstjänst. Tingsrätten anser att ungdomstjänst är en lämplig påföljd för dem, och med tanke på straffvärdet och de tilltalades ålder sätts antalet till 20 timmar.

Den äldre kvinnan var 19 år när brottet begicks. Hon förekommer under tre avsnitt i belastningsregistret och dömdes senast hösten 2016 för misshandel och ringa misshandel till 35 timmar ungdomstjänst. För henne bedöms risken för återfall i brott vara förhöjd och att det finns ett behov av övervakning. Hon döms till skyddstillsyn bland annat för att få stöd i att hitta konstruktiva sätt att hantera situationer.