Foto: Ann-Charlotte Edgar
JUBILAR. På måndag fyller Jonas Ahlsén 50 år.

Jonas Ahlsén fyller ett halvt sekel

Lerum

Han är ett känt ansikte i Lerum då han under många år ansvarat för fotobutiken på orten. Innan han på allvar började hos pappa Kalle var han FN-soldat i Libanon.
Ibland, när han vill känna lugnet, ger han sig ut i skogen för att sitta på en stubbe och invänta sitt jaktbyte.
På måndag fyller ­Jonas Ahlsén 50 år.

Jonas planerar att på sikt engagera sig mer i de tre leksaksaffärerna som Ola främst ansvarar för och bröderna har redan i dag ett nära samarbete. Butiken i Lerum har funnits länge och i september startade de ytterligare en i Alingsås och i början av maj slog de upp portarna i Allum.

– Familjen har alltid varit i leksaksbranschen, så det känns naturligt för oss. Ola är den av oss som har visioner och jag är mer rea­list och kan teknik, så vi kompletterar varandra bra.

Just nu har dock Jonas fullt upp i fotoaffären, då konfirmationer och studenten står för dörren. Han konstaterar att det hade varit bra om hans jobb inte var så koncentrerat till den här tiden på året och runt jul.

– Under mina år har det hänt mycket inom foto­branschen. För tio år sedan skulle de flesta ha en system­kamera och med den följer en mängd tillbehör. Idag har de senaste mobilerna oftast en väldigt bra kamera, så hårdvaruförsäljningen har minskat.

Förr i världen var Jonas en aktiv privatfotograf, men konstaterar att det blir mycket fotande på jobbet och när han inte är på arbetet prioriterar han annat. Som att vara med sambon Sarah och barnen.

Gillar att jaga

Men han har ytterligare ett stort intresse, som han också ärvt av pappa Kalle. Jakt. Första gången han var med på ett pass var han bara sju år gammal.

– Jag gör det för att det är spännande, men också väldigt avkopplande. Jag sitter där på en stubbe och kan inte göra någonting, inte ens ­prata­ i telefonen.

– Det är en sådan kontrast mot att stå i butiken och serva kunder. Där händer det alltid nya saker och det är sällan jag kan göra klart allt på en gång.

Jonas föddes den 10 juni för snart 50 år sedan. Han är uppvuxen i Lerum, främst i Öxeryd och läste ekonomisk linje på gymnasiet. Han förklarar valet med att familjen hade företag så det låg nära till hands.

– Jag var i tidiga tonåren när jag började jobba i affären på helger och lov och har alltid tyckt att det var roligt.

Gillar militären

Efter gymnasiet var det dags för militärtjänstgöring i Östersund innan ett år i foto­affären väntade. Sedan tog äventyrslystnaden över och Jonas åkte till Libanon som FN-soldat.

– Andra dagen blev några av svenskarna som jag åkte ner med tillfångatagna av personer som skulle göra en attack i Israel och blev infösta i ett skjul. Där blev de beskjutna från två håll och en av svenskarna dödades och flera skadades.

– Det var naturligtvis en jättejobbig start, men sedan hände ingenting mer dramatiskt.

För några år sedan gick Jonas med i hemvärnet, där han trivs och tycker om att göra en insats. För ett tag sedan var han med på ett eftersök i Fjärås, där de tyvärr inte lyckades hitta mannen levande, utan fann honom död.

– Jag tycker om att hjälpa till och vara med där det behövs. En kompis till mig sa att jag är en MÖP, militärt överintresserad person, vilket kanske stämmer.

Träffades på Valand

Sin sambo Sarah träffade Jonas på Valand för drygt 20 år sedan. De visste om varandra sedan tidigare då pappa Kalle och Sarahs mamma Berit Friberg båda var med i köpmannaföreningen. Efter mötet på Valand hade de en fin date i Slottsskogen den 6 juni och snart flyttade de ihop i Göteborg.

Några år senare bestämde de sig för att flytta tillbaka till Lerum och under tiden som de letade hus och sparade pengar bodde de i ett fristående hus på föräldrarna Ahlséns tomt i Öxeryd.

– Vi hittade en tomt och köpte en Smålandsvilla. Den levererades till oss i två klossar och på några dagar var det klart att flytta in. Vi bor fortfarande kvar i samma hus.

Stort engagemang

2009 blev Jonas Centrumföreningens ordförande efter Leif Ljung. Det blev några år med stort engagemang och Jonas jobbade stenhårt. Föreningen fick fart på Lerumsdagarna och ordnade flera julaktiviteter.

– För några år sedan kände jag att jag hade gjort mitt och kraften hade tagit slut. Det räckte helt enkelt för mig och tiden räckte inte heller till.

Idag har samboparet tre barn och som många föräldrar är det ett pussel att ordna vardagen då båda jobbar i Solkatten, där Sarah Friberg driver Inred. Det blir många sena kvällar och helger för dem båda.

Men nu väntar födelse­dagen och kanske ligger det någon överraskning på lut?