Kärnkraft är för farligt

Debatt

Det var den 28:de mars 1979 när olyckan på Three Mile Island-anläggningen i Pennsylvania, USA inträffade. Operatörerna missbedömde ett antal mätvärden, kärnreaktorn blev utan tillräcklig kylning och den började smälta. Skalet runt reaktorn höll, men bara med en hårsmån och man lyckades undvika en total katastrof som hade kunnat vara livshotande för ett stort antal människor. Sju år, senare, den här gången i Sovjetunionen, strax utanför Kiev, förbereddes ett test på anläggningen Vladimir Ilyich Lenin. Testet slutade i en av de värsta kärnkraftsolyckorna någonsin, och minst 4 000 människor miste livet. En olycka som hade kunnat bli mycket värre om det inte varit för de insatser som tre modiga individer gjorde den dagen.

Det skulle dröja 22 år innan nästa stora kärnkraftsolycka inträffade, men den här gången inträffade det inte bara en olycka utan tre stycken samtidigt. En jordbävning och efterföljande tsunami slog ut Fukushima Daiichi-anläggningen i nordöstra Japan. 573 människor dog.

Under totalt 60 år har världen drabbats av 33 kärnkraftsolyckor, 8 av dessa räknas som omfattande. Med andra ord så har en allvarlig olycka inträffat med 7.5 års mellanrum. I år var det 8 år sedan den senaste inträffade. Kärnkraft är inte tillräckligt säkert. Tyskland insåg det när de efter olyckan i Japan beslutade att avveckla den, och det är dags att vi gör det med.

  • Tobias Adriansson