Foto: Mårten Öhman
Workshop. Den 20 juni anordnas en workshop i låtskrivande i Stenkullen.

Lär dig skriva låtar på sommarlovet

Lerum

För tredje året i följd organiserar Lerums kommun en låtskrivar-workshop för 9-14 åringar. Tillsammans med musikkooperativet Workshop Deluxe och en hemlig gäst kommer deltagarna skriva en egen låt. I år hålls det den 20 juni och har Stationshuset i Stenkullen som bas.

Workshopen börjar med att deltagarna lär känna musikerna i Workshop Deluxe och den hemliga gästen. Sedan spelar musikkooperativet upp några olika beats som ungdomarna ska bygga upp en låt kring. Man delar upp sig i grupper och skapar tillsammans text och musik. Lena Torquato Lidén, kultursamordnare i Lerums kommun, upplever att många tycker det är svårt att hitta på aktiviteter för gruppen 9-14 år, men är hoppfull om låtskrivar-workshopen.

– Jag tror på idén att göra något från början till slut och att det samtidigt inte måste ta evigheter. Det passar den här åldersgruppen, säger hon.

Ger unga möjligheter

Torquato Lidén betonar vikten av att ge unga möjligheten att prova olika saker och att det faktiskt går att välja olika banor i livet. Hon upplever att folk är rädda för att ta en annan väg än den utstakade.

– Så fort man är 6 år bestämmer man att man ska bli ingenjör och så håller man på med det väldigt målinriktat, säger hon och fortsätter:

– Det måste man inte vara utan man kan prova olika saker.

Vidare vill Torquato Lidén bredda kulturutbudet i Lerum, delvis genom att unga får möjligheten att träffa professionella musiker och på så vis få inspiration.

– Genom att det finns den här typen av aktiviteter gör det att folk kan stanna kvar i Lerum istället för att åka in till Göteborg, säger hon.

Fick spela på P4

Förra årets låtar finns att ta del av på Spotify. Bland annat låten ”Stronger” som 13-åriga Emelie Näs var med och skrev. Hon berättar att det var väldigt kul och att hon lärde sig mycket om hur låtar är uppbyggda. Hon upplevde att musikkooperativet Workshop Deluxe var väldigt hjälpsamma:

– De hade mycket idéer och hjälpte oss att komma på grejer, säger hon.

Stor vänskap

Emelie och hennes grupp fick bland annat spela live med sin låt på P4-Göteborg. De skriver inte låtar idag men sjunger en del tillsammans i skolkören och är fortfarande vänner. Just vänskapen är en del av hennes motivering till varför man borde anmäla sig till workshopen:

– Man får nya kompisar och får tänka väldigt fritt när man skriver låten. Det var väldigt kul att vara med, säger hon.

  • Andres Kriisa