Foto: Per Anger
SOLODEBUT. Marcus Holmberg från Lerum debuterar som soloartist. Under artistnamnet Sylve släppte han nyligen debutsingeln "Låtsas som inget hänt".

Marcus solodebuterar med personlig singel

Musik

Med den personliga singeln ”Låtsas som inget hänt” debuterar Marcus Holmberg från Lerum som soloartist under namnet Sylve. Videon till låten är inspelad i bland annat Lerum, och på låten medverkar lokala barnkörer.

”Håll om mig,
släpp inte taget
Ligg här bredvid mig
Låtsas som inget hänt
Det gör för ont att gå sönder
Unna mig stunden
Låtsas som inget hänt”

Så sjunger Marcus Holmberg, eller Sylve som han kallar sig som soloartist, på debutsingeln ”Låtsas som inget hänt” som kom ut i dagarna. Texten är djupt personlig och berör ett av de svåraste men även mest tabubelagda ämnena – självmord.

2016 förlorade Marcus sin kusin Johanna i självmord. Johanna var bara 25 år gammal.

– Det är det jobbigaste jag gått igenom i mitt liv. Vi växte upp tillsammans och jag bodde tillsammans med henne under en stor del av min ungdom, säger Marcus.

Som en syster

Under sin gymnasietid delade kusinerna Johanna och Malin lägenhet och även Marcus bodde där större delen av skolveckorna. De tre stod varandra väldigt nära, och Marcus beskriver sina kusiner som systrar.

I låten ”Låtsas som inget hänt” sjunger Marcus om sorgen, saknaden och verklighetsflykten efter Johannas bortgång, men också om nostalgi när han ser tillbaka på den gemensamma uppväxten.

– Det är en hyllning till Johanna som var världens gladaste och finaste människa.

Videon till låten är gjord i samarbete med ideella organisationen Suicide Zero och är inspelad bland annat i närheten av Marcus föräldrahem i Lerum, på en badplats i Härryda där han som barn brukade bada tillsammans med sina kusiner och på gatorna i Göteborg. Platser där många av hans starkaste minnen av Johanna skapades.

– När hon gick bort åkte jag till vissa ställen för att gråta och för att minnas. Det är på de ställena vi har spelat in videon.

Psykisk ohälsa

Marcus vill lyfta frågan om självmord och hoppas att låten och videon kan få fler att prata om psykisk ohälsa.

– Jag vill göra mitt bästa för att dra mitt strå till stacken, säger han.

– Tabut börjar luckras upp kring att prata om psykisk ohälsa och det är jättebra, fortsätter han.

Lerums kyrkas barnkörer

På singeln medverkar Lerums kyrkas barnkörer Laudate och Cantica, under ledning av Yvonne Carlsson. Och det var i just de barnkörerna Marcus själv tog sina första stapplande steg som sångare i sjuårsåldern.

Och redan från tidig ålder, såväl hemma som i skolan och i kyrkans körer, uppmuntrades Marcus att odla sitt musikintresse.

– Jag har alltid fått stöd och utrymme för att utforska musiken. Lerum var ett bra ställe att växa upp på, säger han.

Efter Knappekullaskolan och Åtorpskolan väntade Donnergymnasiet i Göteborg. När Marcus var i 20-årsåldern sökte han till Idol. Han gick vidare i tävlingen men åkte ut innan det var dags för de livesända finalerna.

Men kort efter att Marcus fått lämna Idol fick han ett samtal från Anders Bagge om en möjlighet. Utan att veta om vad det handlade om tackade Marcus ja.

– Jag visste att jag ville hålla på med musik men visste inte hur jag skulle göra, säger han.

Några veckor senare gick flyttlasset till Örnsköldsvik och Dreamhill Music Academy, en låtskrivar- och musikproducentskola grundad av just Anders Bagge.

Att skriva musik var inget nytt för Markus, han hade skrivit texter och melodier sedan tioårsåldern. Men på skolan fick han en inblick i professionellt låtskriveri och kunde på allvar utveckla sina egenskaper i hantverket. Ett års utbildning följdes av ett års praktik i Anders Bagges studio på Ekerö utanför Stockholm.

– Efter det blev jag signad till Baggpipe studios där jag jobbar idag, säger Marcus.

Kända artister

Som låtskrivare har Marcus Holmberg jobbat med flera kända artister, bland andra Anastacia, Shirley Clamp och Lisa Ajax. Det är framför allt pop, soul och RnB han skriver. Men nu även indierock. Marcus är nämligen en av personerna som ligger bakom brittiska bandet Kaiser Chiefs singel Record Collection som släpptes i slutet av maj.

Trots att Marcus de senaste åren jobbat som låtskrivare har han inte släppt sången. På många av låtarna han skrivit har han själv sjungit in demos. Och nu gör han alltså debut som soloartist under namnet Sylve, ett namn som flera andra män i hans släkt bär. Låten ”Låtsas som inget hänt” släpper Marcus på eget bolag. Och fler låtar släpps snart.

– Tanken är att det ska bli en EP, säger han.