• Foto: Håkan Nilsson
    Etta och tvåa. Simon Huber (nummer 172) leder Sverigecupen före Lukas Nilsson (nummer 359) efter helgens deltävlingar på hemmaplan.
  • Foto: Håkan Nilsson
    Dubbla roller. Adam Hvit var både banbyggare och deltagare i tävlingen.
  • Foto: Håkan Nilsson
    Tävlade tillsammans. Syskonen Erik (i gul hjälm) och Elsa Glans (i vit hjälm) tävlade i samma klass.

Nationell serie startade i Lerum

Bmx:

Lerums Cykelklubb stod som värd när SWE-cup/Sverigeserien drog igång i helgen. Efter ett intensivt arbete med förberedelser väntade tävlingar med flera framgångar för hemmaklubben, men även en trist skada.

Tävlingen kördes på klubbens bana vid Lessudden och innehöll både den första och andra deltävlingen i serien. 21 Lerumscyklister mellan 7 och 48 år deltog och flera av dem tog framskjutna placeringar.

I den tuffa klassen för pojkar 15-16 år gick både Lukas Nilsson och Simon Huber till söndagens A-final, där det inträffade en krasch i täten av fältet redan i första kurvan.

– Både Lukas och Simon undkom, och Simon drog vinstlotten med en första- placering. Hans totalpoäng räckte till att ta ledningen i Sverigecupen i sin klass, följt av Lukas på en andraplats, säger klubbens Håkan Nilsson.

Även i klassen 17+ var konkurrensen hård med många strider ända in på mållinjen. Här hävdade sig Adam Hvit väl.

– På lördagen knep han åt sig en andraplats, vilket också är hans placering i Sverigecupen efter helgen.

I klassen pojkar 11-12 år deltog både Erik Glans och storasyster Elsa Glans, som fick ta plats bland killarna när det inte blev någon tävling i hennes ordinarie klass för tjejer 13-14 år.

– Elsa Glans är otroligt skicklig över hela banan, med en specialitet i att ta sig förbi i kurvorna. Hon låg oftast i täten och var inte rädd för att gå in i närkamper med killarna, säger Håkan Nilsson.

Hon drabbades dock av missöden under båda dagarnas finaler. På lördagen trampade hon ur en pedal och på söndagen var hon inblandad i en krasch. Resultaten blev två sjundeplatser. Lillebror hade bättre lycka. Erik Glans kom tvåa på söndagen och ligger på tredje plats i Sverigecupen efter de två första deltävlingarna.

Operation efter krasch

Bland de äldsta cyklisterna i cruiser 40+ överträffade Håkan Nilsson själv förväntningarna när han tog en första- och en andraplats vilket ger honom ledningen i Sverigecupen. Johan Martinssons helg slutade betydligt tråkigare. Han drabbades av en allvarlig knäskada i samband med en krasch den första dagen och fick åka till akuten.  

– Det blir operation och gips av hela vänsterbenet.

Inför tävlingen lade många av klubbens medlemmar med tävlingsledaren Hans Pettersson i spetsen ner mycket jobb för att få till ett bra arrangemang. På en lång att göra-lista var en av de viktigaste uppgifterna att se till att banan var i perfekt skick. Man byggde upp fållor och lade ner många timmar för att se till att underlaget skulle vara så hårt och slätt som möjligt.  

– Det plötsliga skyfallet veckan innan tävlingen gjorde att en hel del arbete måste göras om. På tävlingen nämnde flera av de besökande klubbarna att banan var riktigt bra, vilket speciellt Adam Hvit ska ta åt sig äran av efter allt hans arbete i början av sitt sommarlov.