Odlar kärleken och den fina gemenskapen

Stenkullen

Resor, fester, odling och goda middagar. På Fredriks­ängs LSS-boende i Stenkullen är det glatt och fullt med fart.

När Stefan Römer, från FUB Lerum, ska ge ett exempel på ett bra LSS-boende i Lerum säger han Fredriksäng, som drivs av Nytida.

Varför?

– För att det fungerar väldigt väl där. Man tillgodoser de grundläggande behoven, som bland annat innefattar kommunikation. Och har även självbestämmande för de boende. Sedan är det också så att de privata boendena kanske inte fungerar så bra i alla kommuner men i Lerum har vi exempel där det fungerar väldigt bra, svarar han.

Självbestämmandet innefattar förutom de dagliga sakerna också att de som bor på Fredriksäng, och andra boenden som Nytida driver i kommunen, har planeringsdagar. På dessa är de som bor på LSS-boendena med och planerar vilka aktiviteter som ska göras.

Kalas

På Fredriksäng håller man på att fixa och ordna inför att föräldrar och anhöriga ska komma på grill och fika. Det ska också bli fotovisning. Tillsammans med personalen har några av de boende satt ihop en lång rad bilder tagna vid olika aktiviteter under det gångna året.

– Där är du älskling, säger Anders Grönberg till Sandra Svensson varje gång hon kommer upp på en bild.

Sedan berättar han med ett stort leende:

– Vi är ihop och ska förlova oss.

Sandra ler tillbaka mot honom och förklarar att de är jättekära.

På bilderna visas allt från olika fester på boendet till semesterresor till Spanien och Legoland samt en väldigt spännande färjetur.

– Vi fick komma ner till ett rum längst ner i båten, som man inte brukar få komma till, och var även där de styr båten. Det var väl roligt, säger Maria Hultén, som jobbar på Fredriksäng och de boende nickar.

Upplevelse

En av dem, Berndt Liik, berättar vad de fick lära sig om de olika knapparna och spakarna. Det står klart att det var en mycket spännande upplevelse.

Vid ett annat tillfälle var det också några som var och träffade kronprinsessan Victoria.

– Hon var väldigt fin och gullig. Våran Anne fick en kram, säger Maria Hultén.

Maria Hultén och Stefan Römer konstaterar att en viktig sak för att få verksamheten att fungera är kommunikation. Alla kan inte kommunicera genom att prata.

En av dem är Tobias Gustavsson. Han tar fram sina kort med olika symboler, som till exempel visar städa, äta mat och borsta tänderna. Han pratar också med teckenspråk. Daniel Fransson i personalen hjälper Tobias att förklara hur bilderna fungerar, han har en rad med bilder för vad som ska hända och göras under dagen, en annan samling bilder för veckan och ytterligare en för vad som ska hända under året.

Skörda

På boendet har de också satt igång en odling, och väntar nu med spänning på att potatis, gurkor och tomater ska bli klara.

Anders Grönberg förklarar att blommorna på potatisplantorna måste blomma innan man kan ta upp potatisen.

– Det har mamma sagt, säger han och visar därefter en stor basilikaplanta i växthuset.

Av basilikan ska han göra pesto som ska serveras när det är hans matdag. De boende har varsin matdag i veckan och då gör de tillsammans med personal maten till alla.

– Idag blir det köttbullar till lunch, säger Anne Marklund, som har matdagen den här dagen.

Hon berättar att hela boendet snart ska hem till hennes föräldrar på den årliga utflykten dit. Hon säger också att de har fått rabarberplantor av hennes och en annan tjejs mamma. Plantorna har de planterat i en pallkrage utanför växthuset.