• Foto: Daniel Elfvelin
  Pontus Kåmark.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Lars Brydolf.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Mikael Nilsson.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  William Nilsson plockar upp bollen ur footgolfhålet, som även utgör hål i frisbeegolf.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Alhaji Jeng.
 • Foto: Lars Brydolf
  Agneta Almqvist blev först med att slå en hole in one, på tredje hålet.
 • Foto: Lars Brydolf.
  Elias Haggren spelade två rundor golf och två rundor frisbeegolf.

Öijareds multibana invigd

Öijared

Två ytterbackar med rutin att slå långbollar, en stavhoppare och en pojklagsspelare i fotboll. Det var kvartetten som var först ut på Öijared GK:s nya multibana, som invigdes i söndags.

Golfare är vana vid olika sorters väder. Så när de tidigare Blåvittspelarna Mikael Nilsson och Pontus Kåmark, stavhopparen Alhaji Jeng, samt Mikaels son William Nilsson gick ut en runda fotbollsgolf i sidledsregn var det ändå en ansenlig mängd åskådare som följde matchen.

Dessförinnan hade de lyssnat på invigningstal och sett när klubbchefen Lars Brydolf klippte av bandet som fladdrade vilt i vinden. Han fick idén till en footgolfbana för flera år sedan då han för första gången prövade grenen själv. När projektet nu blivit verklighet är resultatet en multibana, som även innehåller frisbeegolf och en korthålsbana – kallad äventyrsgolfbana – för vanlig golf. Enligt klubbchefen är banan därmed unik i Sverige.

Arkitekten är det tidigare golfproffset Pierre Fulke, som berättade att han haft som ambition att designa en bra övningsbana.

– Det var kul att se så många ungdomar här när jag kom åkandes med bilen, det är i första hand er jag tänkt på. Slit banan med hälsan, hoppas att ni gillar den, sa han.

Med det breda användningsområdet hoppas Öijared GK också lockas nå nya målgrupper, bland annat kommunens många fotbollsspelare. Och det var alltså golfvarianten med fötterna som blev premiärrundan på banan. Mikael och William Nilsson bildade lag och mötte duon Pontus Kåmark/Alhaji Jeng. Pontus Kåmark inledde starkast med flera välriktade sparkar innan hans boll hamnade i ett vattenhål.

Nu väntade en stunds uppehåll i matchen medan Kåmark tillsammans med hjälpsamma åskådare förgäves försökte få tag på bollen med hjälp av en kratta och en lång gren.

Far och son vann

Sista hoppet stod till en badsugen hund, som dock efter ett varv runt bollen istället siktade in sig på en pinne.

– Jag tänkte att vi ska ha en lång aluminiumstång med ögla som de har på simhallar men vi har inte hunnit fixa en sådan än, säger Lars Brydolf.

Kanske fick det här störande momentet Pontus Kåmark ur balans, för tillsammans med sin stavhoppande kollega fick han se sig besegrad av far och son Nilsson.   

Även hundratal besökare tog chansen att premiärspela. Agneta Almqvist skrev in sig i klubbhistorien genom att bli först med att göra hole-in-one på multibanan.

– Det var hennes första hole in one någonsin, säger Lars Brydolf.

Bedriften återupprepades sedan av Kevin Bengtsson som efter den första dagens spel har banrekordet, fem under par.  Dagens flitigaste spelare var Jörgen och Elias Haggren, som spelade två rundor frisbeegolf och två rundor vanlig golf.

Efter invigningen är banan nu stängd. Gräset ska växa till sig innan den förväntas öppna igen i början på juli.

– När jag pratar med folk runtom i kommunen tycker jag att många är nyfikna och vi har ganska höga förväntningar på hög aktivitet, säger Lars Brydolf.

Men hur gick det då med fotbollen? Efter misslyckade försök med gren, kratta och hund flöt den in till kanten av sig själv. Med hjälp av ett paraply kunde en åskådare fiska upp bollen och lämna tillbaka den till Pontus Kåmark.