Arkivfoto: Mårten Öhman

Orsakade polisutryckning hos grannen – döms

Lerm

29-åringen ringde polisen och påstod att hans granne avlossat skott med sitt vapen. Nu döms han för falsklarm.

Det var i augusti 2017 som 29-åringen ringde till polisen och uppgav att en namngiven person var beväpnad och hade avlossat skott med sitt vapen i tätbebyggt område. Samtalet togs på fullt allvar av polisen som beväpnade med förstärkningsvapen tog sig in i en lägenhet i Lerums kommun och där säkrade en person.

I bostaden där polisen tog sig in fanns förvisso vapen, men dessa förvarades på föreskrivet sätt i vapenskåp och inget av dem hade avlossats nyligen.

Nekade till brott

29-åringen åtalades för falskt larm. I rätten nekade han till brott och uppgav att han varit övertygad om att hade hört skott. Han kontaktade polisen då han var övertygad om att det fanns fara för honom och andra i omgivningen. Ingen annan i bostadsområdet hade dock hört något gevärsskott, inte ens hans mamma som vid tillfället satt bredvid 29-åringen i soffan.

Tingsrätten anser att det är bevisat att det inte hade avlossats något skott över huvud taget och att 29-åringen lämnade en oriktig uppgift om att det fanns fara för människors liv eller hälsa när han ringde polisen.

Domstolen anser att det inte finns utrymme för någon annan slutsats än att mannen begått gärningen med uppsåt, och dömer honom därför för falskt larm. Han döms även för att ha skickat hotfulla sms till en annan person. Påföljden bestäms till 100 dagsböter. 29-åringen stod åtalad för ytterligare ett fall av olaga hot. På den punkten frias han dock.