• Foto: Daniel Elfvelin
    Comeback. Tre år efter sin senaste tävling i ultratriathlon återvänder Petri Hellberg för sin femte tävling i tyska Lensahn.

Petri sätter ribban högt i Lensahn

Ultratriathlon

Lite mer motion och bättre kost. Det är vad de flesta tänker när de tycker att vågen visar en väl hög siffra. Petri Hellberg nöjer sig inte där, inte ens nästan. Han anmälde sig till ett lopp i ultratriathlon och i slutet av juli åker han till Lensahn, Tyskland.

Den ganska nya sambon Annika får inte skulden. Men hon lagar oerhört god mat, och extra portioner i kombination med en dålig träningsperiod fick Lerumsbon Petris formkurva att peka neråt. När vågen stod på 95 kilo, drygt tio kilo mer än den optimala matchvikten, bestämde han sig för att vidta åtgärder.

Att anmäla sig till en trippel ironman kan ses som extremt drastiskt, och det kanske det också är hur man än vrider och vänder på saken. Men faktum är att Petri inte är vilken motionär som helst. Han har en lång bakgrund inom just ultratriathlon och har bland annat haft det inofficiella svenska rekordet på den aktuella distansen. Att sätta ribban lägre och bara träna för gå ner några kilon funkar inte.

–Min hjärna säger till mig att jag måste göra något knäppt, den vill ha långa distanser, förklarar han.

Och i Lensahn går det verkligen inte att klaga på sträckorna – 11,4 kilometers simning, 540 kilometers cykling och 126,6 kilometers löpning. Årets upplaga blir den femte för Petri och när han nu kommit igång på allvar med träningen sätter han ett högt mål. Drömgränsen är 42 timmar, cirka fem timmar bättre än personbästa, något han var nära att klara när han var i Lensahn och tävlade med dottern Malin 2015.

– Men när jag såg att jag skulle missa tiden med någon timme bestämde jag mig för att hjälpa Malin istället så då stack tiden iväg lite.

Jagar svenskt rekord

Året efter hindrades han av en axelskada och svåra blåsor på fötterna, men nu vill han göra ett nytt försök och tiden skulle också betyda att han tar tillbaka det svenska rekordet.

– Jag vill ut på löpningen innan 24 timmar har gått, då har jag 18 timmar på mig, sex timmar per mara, det borde jag klara av, säger han och ler entusiastiskt.

– Om det inte vore för tröttheten, tillägger han sedan i en något lägre ton.

Så långt inne i loppet handlar det väldigt mycket om en mental kamp mot sig själv, att gå in i bubblan och i största möjliga mån stänga ute smärtan som ofrånkomligt drabbar alla deltagare efter alla timmar i vattnet och på cykeln.

Men givetvis handlar det också om att ha en fysisk stabil grund att luta sig mot. Petris nystart i träningen skedde i vintras. Den 3 februari tog han beslutet att anmäla sig, vilket betyder att han inte har speciellt många månader på sig att komma i form till den 26 juli då startskottet går. Men han litar till sin rutin och kunskap, Petri arbetar som personlig tränare. Han har gradvis trappat upp träningen, även om han vissa dagar tar ett steg tillbaka när kroppen känns som en geléklump.

– Förr kunde jag bli jättestressad av det, men nu vet jag mer hur kroppen fungerar och vet att den också behöver vila. Det gäller att hitta balansen.

Har du någon nytta av att du tävlat i Lensahn fyra gånger tidigare?

– Bortsett från den ångest jag kan känna när jag vaknar på morgonen och ska upp och träna och tänker att ”varför gör jag detta?” så känner jag mig trygg. Under varje träningspass ”är jag i Lensahn”.

Löpningen akilleshälen

Intervjun sker några veckor innan en resa till Bulgarien, där han befinner sig just nu. Det är en sol- och badsemester för övriga familjen och ett träningsläger för Petri.

– Jag ska springa två mil om dagen och en tremilare. Men det kommer nog att bli lite gott att äta och dricka också.

Cyklingen är Petris starkaste sida, han känner sig säker med simningen och efter Bulgarienresan räknar han också med att ha lagt en bra grund för löpningen, som annars är akilleshälen. Sex timmar per maraton är alltså målet, om han klarar det och loppet dessförinnan gått enligt plan är drömgränsen nådd.

Gör han det inte, men ändå kommer i mål, kan han trösta sig med att ha genomfört sitt första ultratriathlon på tre år. Och så klart har han gått ner i vikt, som ju faktiskt var det ursprungliga målet. Nu har han en bra bit upp till 95-kilosmarkeringen. 

Fotnot: Ytterligare fyra svenskar är anmälda till tävlingen. Bland dem ytterligare en Lerumsbo, Johan Hallengren, som förra året blev bäste svensk med en elfteplats på tiden 43:45:52