Foto: Privat
Renade vattnet. Duon Dennis Hägg och Filip Blenström plockade upp stora mängder skräp från sjöbotten.

Plockade upp kilovis med skräp

Lerum

Filip Blenström och Dennis Hägg är föredömen som gör världen bättre. Deras mission är att rena våra vatten. I söndags plockade de upp 162 kilo skräp från Aspens botten

Under söndagen var Filip Blenström och Dennis Hägg, som driver företaget OceanRecycleOne, på plats i Lerum för att rena Aspens botten. De rutinerade dykarna dök där Säveån mynnar ut i Aspen, och hittade enorma mängder skräp. De fick upp en hel del saker men mycket ligger fortfarande kvar.

– Vi väger skräpet vi plockar upp och fick upp rekordtunga 162 kilo i Lerum, säger Dennis.

Duon plockar upp skräp från havs- och sjöbottnar i hela Västra Götalandsregionen. De har hållit på i sju månader och lägger ut filmer om sina dykningar på youtube, under namnet Trasherdivers. Det var genom en av sina följare som de fick tips om att åka till Lerum.

– Vi dök först vid bryggorna på andra sidan (vid Aluddens parkering) men där var det rent. Sedan provade vi vid vassen, och där hittade vi bland annat glasflaskor, burkar och cyklar. Och så hittade vi en bilradio och ett gammalt bilbatteri, det hade verkligen inte varit bra om de hade legat kvar i vattnet, förklarar Filip.

Återvinner

De värsta miljöfarorna tog de med sig i bilen.

– Vi brukar ta med oss sakerna och åka till återvinningen med dem. Nu fick vi så mycket skräp att vi inte fick med oss allt. Vi lämnade de stora tunga grejerna, som cyklarna, vid soptunnorna, säger Dennis.

De ska åka tillbaka ta hand om de resterande sakerna under onsdagen.

– Vi är väldigt noggranna med att det inte ska vara spår efter oss när vi har städat, säger Filip.

Hur startade ert engagemang?

– Det var när vi var och dök i Sisjön och såg att det inte var vackert på sjöbotten, det fanns mängder av spår som människor hade lämnat efter sig som inte skulle finnas där.

Ideella

Duons arbete sker i nuläget ideellt.

– Men det vore fint om vi hade ett samarbete med regionens kommuner så att vi kunde arbeta med detta på heltid. Målet är att det ska bli rent i alla sjöar och även i havet, men det är ett väldigt stort arbete att få upp allt skräp i sjöarna och ännu större att få rent i havet, säger Dennis.

För att finansiera arbetet i havet säljer de tygkassar och plockar sedan upp ett kilo skräp för varje tygkasse som säljs.

Säkerhet

De är noga med säkerheten och är alltid två i vattnet och har sju millimeter tjocka handskar på sig.

– Vi är licensierade dykare, det här är inget som vem som helst kan göra. Det är viktigt att man vet vad man gör, förklarar Dennis.

Varför gör ni det här arbetet?

– För att inspirera och göra skillnad. Vi vill visa människor att det är skräpigt där nere under ytan, bara för att det inte syns så betyder inte det att det inte finns, svarar Filip och fortsätter:

– Sedan vill jag också vara ett gott föredöme. Världen håller på att förändras och vi måste anpassa oss efter den istället för att den ska anpassas efter oss.

Kollegan tillägger:

– För att inspirera och göra skillnad. Vi vill göra folk miljömedvetna.