Förra årets firande på Nääs. Bilden togs av Daniel Elfvelin.

Populär ringdans på Nääs

Kommunen

Traditionen att fira midsommar lever vidare och på Nääs förväntas flera tusen besökare, men det firas även på andra platser i kommunen.

Firandet på Nääs brukar bli en stor folkfest. Den stora gräsytan fylls oftast av besökare som tittar på flaggmarschen och det koordinerade lagarbetet som kräv för att resa den ståtliga stången.

Efter stånglyftet blir det traditionsenlig ringdans och lek runt stången, innan folkdanslaget tar över och bjuder upp till uppvisningsdans.

På midsommardagen blir det som vanligt bondbröllop med folkdansuppvisning.

Hembygdsföreningen

Efter viss tvekan övertog Stora Lundby Hembygdsförening midsommarfirandet i Gråbo från Lekstorps IF som tidigare stått för arrangemanget. Responsen blev stor så hembygdsföreningen beslutade sig för att fortsätta att hålla i firandet vid hembygdsstugan i Gråbo.

Förutom lekar kring stången, servering, varm korv, lotterier och fiskdamm besöker Höggårdens islandshästar evenemanget. Det går att göra en liten ridtur med ledsagare.

Det finns tält att tillgå om det regnar eller om solen steker för hett. Både lada och stuga är öppna och i stugan kan man ta del av den stora fotodokumentationen från bygden.

Även i Stenkullen firas midsommar enligt traditionen på Stenkullens IP. Där blir det dragspelsmusik med Alf Hågedal och dansen runt midsommarstången leds av lekledare. Det finns även möjlighet till pilkastning, fiskdamm, tombola och servering.

Teorierna om varför vi firar midsommar varierar. Somliga hävdar att det från början var en kristen högtid, då Johannes döparens födelsedag var den 24 juni.

Andra hävdar att midsommarafton är årets längsta dag, men sommarsolståndet är den 21 juni och det är sällan midsommarafton infaller på det datumet, vilket den dock gör i år. Sedan 1953 bestämdes det att midsommarafton ska firas på fredagen i vecka 25.

Midsommarstången, även kallad majstång, tros ha kommit från Tyskland någon gång under medeltiden. Vissa anser att namnet kommer från åldriga ordet maja, som betyder löva. Andra hävdar att namnet kommer från tyska Maibaum.

I bondesamhällets folktro var midsommarnatten en viktig tidpunkt. Den ansågs vara en av årets mest magiska natt då naturen fylldes av övernaturliga krafter. Gränsen mellan människornas värld och det övernaturliga troddes vara tunnare än vanligt denna natt och det finns många berättelser om fantastiska saker som sas kunna hända då.