• TRISS I LEDARE. Annalena Ekwall, Manfred Hess och Renée Jonson njuter av dagarna på Lessudden.
  • I SAMMA BÅT. Ungdomsledare David har varit med på lägret tidigare, så även Aron som tycker allt på lägret är roligt.
  • EN TUR. Ledare deltagare

Segling på lika villkor

Lerum

Under fyra dagar fick 18 deltagare och 24 ungdomsledare uppleva livet på Aspen, trevlig samvaro och roliga uppdrag. Många enades om att det varit oförglömliga dagar då lägret Segling på lika villkor genomfördes.

Aron är på väg ned i båten där ungdomsledaren David redan sitter. Han får hjälp av rotarianen Kristina Feuk Efraimsson, som varit med under tio års tid på lägret.

– Det här lägret är fantastiskt och det är så fint att se samvaron mellan ungdomsledarna och deltagarna, säger hon.

– Alla deltagarna får sin egen ledsagare som hjälper dem med vad som behövs under de här dagarna.

Nu har Aron satt sig till rätta i båten och vinkar glatt till de som står på land. Han är en av hälften av deltagarna som varit med tidigare år.

– Allt här är roligt, konstaterar han.

I år är det elfte året som Lerum Aspen Rotary arrangerar lägret tillsammans med Lerums seglingssällskap, Lions och ett flertal sponsorer. Under fyra dagar ordnar de aktiviteter på land och till sjöss för ungdomar med funktionsvariationer i åldern 13 till 25 år.

18 deltagare och 24 ungdomsledare och seglingsinstruktörer jobbar ideellt under dagarna.

– Tidigare år har vi inte behövt neka någon att vara med, men det tvingades vi göra i år, eftersom vi har haft rekordmånga som sökt, och vi har en begränsning, konstaterar Kristina.

Kom och hälsade på

– Idag har vi besök av en kille som inte fick plats, men ändå ville hälsa på oss. Det är ju roligt.

Ledaren Renée Jonson berättar att Segling på lika villkor stängde möjligheten att anmäla sig när det snabbt stod fem personer på kölistan. Hon tror att intresset ökat för att de strukturerat upp sin verksamhet, förenklat hemsidan och gjort sig mer synliga.

– En pappa som var här igår och som har mycket med idrottsrörelsen att göra sa att det här är det bästa lägret och väldigt välorganiserat, sa en av ledarna.

Syftet med daglägret är att bjuda på glädjefulla dagar med segling, lek, bad och sköna fikastunder. För de 25 funktionärerna är det en fin möjlighet att öva på praktiskt ledarskap.

– Vi har jättebra ungdomsledare och en liten kärntrupp som varit med i många år, berättar Annalena Ekwall, också hon ledare på lägret.

– Här lär de sig ledarskap på ett bra sätt.

Mycket gemenskap

Utöver segel- och motorbåtar lockar lägret med lekar, utflykter och inte minst den populära grillkvällen, After Sail, som ordnades i fredags. Då samlades alla deltagarna och deras familjen för en trivsam kväll tillsammans. Några musiker var inbjudna för att stå för underhållningen och det är inte ovanligt att det blir spontandans.

Mycket segling

– Mycket av det som händer här har ju med segling att göra, men det är upp till var och en hur mycket tid de vill spendera på sjön, konstaterar Annalena.

– I morgon (läs lördag) ska vi segla över Aspen till andra sidan där vi bland annat ska ha dragkamp med poliser och brandmän. En lite annorlunda utflykt.

Söndagen avslutades med tårt- och bullkalas där familjerna själva bakat och dukat upp till fest.

När LT var på besök under fredagen var det strålande solsken, ungdomarna var nästan färdigseglade för den här dagen och ledarna hade allt under kontroll.

– Nu njuter vi av skörden efter månader av förberedelser, konstaterar ledaren Renée Jonson.