Arkivfoto: Mårten Öhman

Stal från äldre – döms till fängelse

Lerum

En man i 30-årsåldern från Lerum döms till fängelse i ett år och sex månader för att bland annat ha stulit smycken, klockor och kontanter från äldre personer när han arbetade i hemtjänsten.
Han döms också för häleri efter att ha sålt smycken som stals från äldre på ett äldreboende i Lerums kommun, som han också har arbetat på.

Enligt domen som nyligen meddelades i Alingsås tingsrätt döms mannen för fem fall av grov stöld, två fall av häleri och narkotikabrott. Han ska förutom fängelsestraffet också betala 27 700 kronor till totalt sex målsägare, varav en bor i Lerum.

I rättegången har det också behandlats vem som ska ha de stulna smyckena som Lerumsbon sålde till en juvelerare. Och enligt tingsrätten är det inte guldsmedsbutiken utan de bestulna personerna som äger rätten till smyckena.

Nekar till allt

Lerumsbon har förnekat samtliga brott. Han säger att han har haft en inneboende som kan ha begått brotten.

Enhetschefen på hemtjänsten i Göteborg polisanmälde Lerumsbon, som arbetade där, efter att smycken hade försvunnit från äldre personer som Lerumbon varit hemma hos i tjänsten. Smycken har även försvunnit från personer som bodde på ett äldreboende i Lerum som mannen arbetade på. I dessa fall döms han dock enbart för häleri.

Orsaken till anmälan från hemtjänstchefen var att personer som Lerumsbon hade varit hos hade anmält att de hade blivit av med smycken, och att det fanns misstankar om att han var skyldig eftersom hans schema stämde överens med när stölderna hade begåtts.

Misstankarna stärktes efter en husrannsakan hemma hos 30-åringen. 150 beslag gjordes, bland annat bestående av smycken och klockor. Det mesta hittades i bostaden men en plastlåda med smycken och narkotika låg i ett buskage utanför. Lerumsbon har berättat att han har slängt ut aktuell narkotika från sin balkong i samband med husrannsakan, han har dock invänt att den inte är hans.

Skapat oro

Stölderna har orsakat de drabbade oro. En kvinna visste inte om hon skulle våga berätta. Händelsen gjorde också att hon inte ville bo kvar hemma utan flyttade till ett boende snabbare än planerat.

En kvinna som blev av med förlovnings- och vigselring berättar att hon upplevde det som kränkande.

En annan kvinna märkte att hon blev av med kontanter men det var först när polisen kom och visade upp beslagtaget stöldgods som hon förstod att mannen även hade stulit smycken från henne. Hon har tagit väldigt illa vid sig.

Rädd och ängslig

Ytterligare en kvinna berättar att hon inte varit sig lik efter stölden och att hemtjänsten nu inte får gå in i rummet den begicks i. Hon är rädd och ängslig för att någon ska ta något, beskriver att hon nu mera tittar om saker är kvar och känner sig lite knepig.

En man som också blev besluten berättade att han hade värdesaker i sovrummet och att ingen för honom okänd person fick gå dit förutom hemtjänstpersonalen. När han ville göra sig fin till en middag med goda vänner märkte han att två fodral, för en guldmedalj och manschettknappar, var tomma. Han uppfattar det hela som en grov kränkning och hade litat helt och fullt på 30-åringen.

30-åringen minns inte så mycket, han kan heller inte förklara var sakerna kommer ifrån. Han säger vidare att han inte brukar sälja smycken till guldsmedsaffärer men att han har gjort det. Enligt kvittona har det hänt några gånger.

Tingsrätten konstaterar att vid samtliga stöldtillfällen har Lerumsbon varit anställd i hemtjänsten och arbetat i de aktuella bostäderna, något han själv inte ifrågasätter.

Det är också klart att han har befunnit sig i närheten av de äldres värdesaker. Till detta kommer att varje smycke som finns i åtalet har återfunnits hos Lerumsbon, utanför hans balkong eller hos guldsmedsaffären som han har sålt smycken till.

Styrkt enligt rätten

Rätten finner det styrkt att Lerumsbon tagit värdesakerna och sedan antingen förvarat dem eller sålt dem vidare. Tingsrätten skriver i sitt domslut ”Hans invändning om att en inneboende, som inte kunnat namnges, haft tillgång till hans bostad och därför kunnat vara ansvarig för innehavet av bland annat smyckena vinner inte stöd i någon annan omständighet.”

Han döms även för häleri efter att ha sålt ringar som stals från ett äldreboende i Lerums kommun, som 30-åringen har arbetat på ett kortare tag. Mannen har inte kunnat lämna någon rimlig förklaring till varför han sålt de aktuella ringarna. Det står klart att han insett att de inte tillhörde honom och att det skulle försvåra för ägaren att få tillbaka dem om han sålde dem.

Chefen för boendet beklagar det inträffade.

Är det något annat du vill säga med anledning av det här?

– Att vi behöver ha oftare och mer regelbundna kontroller även på värdesaker och inte bara pengar. Tur att det inte händer ofta. Man måste kunna lita på sin personal och de man arbetar med, konstaterar chefen.

Det var inte första gången Lerumsbon var i klammeri med rättvisan. Han dömdes hösten 2018 av Hovrätten för Västra Sverige till skyddstillsyn med 220 timmar samhällstjänst för stöld vid sju tillfällen, stölderna begicks hos ett äldre par i Lerum och av Lerums kommun.

Det nu aktuella brotten begicks före den tidigare domen, och är alltså nyupptäckta brott. Straffmätningsvärdet uppgår till fängelse i ett år och sex månader. Och det är också den påföljd tingsrätten bestämmer.