• Foto: Ann-Charlotte Edgar
  • Foto: Ann-Charlotte Edgar
  • Foto: Ann-Charlotte Edgar

Storskalig konst på plats

Lerum

Under de närmaste veckorna ska svenska och internationella konstnärer smycka sina unika väggar i tolv kommuner. Bland dem finns kommunhuset i Lerum, räddningstjänstens byggnad i Stenkullen samt Lekstorpsskolan.

Muralmålningen på kommunhusets baksida är nu på plats. Det är engelsmannen Curtis Hyltons verk.

Samtidigt har den amerikanska konstnären BK Foxx utsmyckat en fasad hos räddningstjänsten i Stenkullen.

Avslutat sitt konstverk har även skett på Lekstorps­skolan i Gråbo där konstnären Captain Kris från Nya Zeeland tolkat allmänhetens idéer.

– Att allmänheten får möjlighet att vara med och göra ett permanent avtryck på sin omgivning känns väldigt fint, säger kultursamordnare Elin Tollbom.

– Vi kommer att den 13 juni ordna en Artscapedag vid väggen på kommunhuset där allmänheten bland annat får testa på att måla på en tillfällig vägg.

Konstupplevelser

Elin Tollborn tycker det känns väldigt roligt att få tillskott av muralmålningar av stora internationella konstnärer i kommunen och att konsten är en viktig del i stadsrummet.

– Konst i offentliga rum är lättillgänglig och skapar möjligheter för fler att få konstupplevelser i sin vardag.

Hon säger vidare att Lerum i och med projektet Artscape blir en del av världens största gatukonstområden, vilket sätter oss på kartan. Konst och kultur skapar mötesplatser och att olika samtal får oss att tänka nya tankar.

– Målningarna är storslagna och ger verkligen effekt på stadsbilden, säger hon.

– Det är viktigt, inte minst för barn och unga, att få chansen att se professionella konstnärernas arbeten.

Folksagor

Artscape Saga är ett konstprojekt som äger rum i Göteborgsregionen, där tolv kommuner ingår. I år har alla konstverk motiv från sagans värld.

– Folksagotemat hoppas vi kunna inspirera och vara startskottet till nya tankar runt vad som förenar mänskligheten. Både geografiskt genom tidsåldrar, förklarar Daniel Wakeham, en av Artscapes grundare och fortsätter.

– Artscape existerar för att skapa positiva konstupplevelser som är tillgängliga för alla. Vi hoppas kunna pigga upp en del tråkiga ytor och göra det offentliga rummet lite roligare och lite vackrare.

23 konstnärer

Artscape är en ideell kulturorganisation och en av världens ledande aktörer inom urban samtidskonst. De genomförde bland annat Sveriges första gatukonstfestival i Malmö 2014, Skandinaviens största konstprojekt i Göteborg 2016 samt ett av världens mest omfattande gatuprojekt i Värmland 2017, där 31 permanenta konstverk skapades.

Artscape har bjudit in konstnärer från hela världen för att tillsammans med svenska och lokala kollegor skapa imponerande konstverk i det offentliga rummet. 23 konstnärer finns på plats i de tolv kommunerna. Lerum är den första kommunen som har samtliga tre verk på plats.

Ann-Charlotte Edgar
ann-charlotte@lerumstidning.com
0302-510 62