• Det är långa intervallet mellan Per Sjöströms mål, men i derbyt spräckte han nollan. Här är han i en duell med Lekstorps Patrik Tall. Foto: Daniel Elfvelin
  • Avgjorde. Tolleredsforwarden Björn Mellberg över- listade Carl Cedergårdh och satte 2–0 på straff. Foto: Daniel Elfvelin

TIF vann derby utan skönspel

Fotboll

Vid det senaste derbyt 2017 kom Lekstorps IF till Spinnarvallen utan fullt lag och föll med 10–0. Två år senare hade både Tollereds IF och Lekstorp nu elva man på planen och det blev jämnare, men hemmalaget vann ändå fullt rättvist.

Mindre än en vecka efter derbyt mellan Stenkullen och Floda i division 4 var det förra onsdagen dags för ett nytt möte mellan två av kommunens lag, den här gången i division 6. Derbykänslan infann sig hos lagen, men spelmässigt blev det ingen match som trollband publiken. Den största underhållningen i den första halvleken bjöd istället Tollereds damtränare Tomas Granbom på. Han berättade om klubbarnas mest minnesvärda derby 2004 då han själv fanns med på planen.

– Vi fick fem spelare utvisade, då blåste domaren av matchen och Lekstorp som ledde med 2–1 vann.

Men tvärtemot vad man kan tro var de ingen match som spårade ur.

– Jag fick min enda utvisning någonsin. Vi var hur bra kompisar som helst, men domaren tog fram det gula kortet vid varje frispark. Det var inte klokt och till och med GP skrev om matchen.

Även i det här derbyt, 15 år senare, var domaren flitig med pipa och kort. För flitig, enligt både Tollered- och Lekstorpslägret. Det stannade dock vid varningar för Tollereds Jesper Hammarstrand samt Lekstorps Ahmed Mahamuud, Johan Hedström, Fredrik Jonasson, Marcus Gylling och Simon Karlsson.

Tollereds tränare Alexander Blank tycker att hans lag uppträdde nervöst.

– Det var ingen bra och välspelad match, framför allt inte i början då det var mycket felpassningar och felbeslut, säger han.

Tollered, som trots allt hade det mesta av spelet utan att skapa lägen, lyckades ändå få in ett ledningsmål precis innan paus. Och möjligtvis kan den här matchsekvensen faktiskt konkurrera med Tomas Granboms derbyanekdot gällande underhållningsvärde.

Målet kom till på ett märkligt sätt av en ytterst oväntad målskytt. Per Sjöström är en nyttig arbetsmyra, men det är sällan han finns med i målprotokollet. Nu sköt han ett skott, målvakten Carl Cedergårdh räddade, och Sjöström tog själv returen som seglade i en hög båge över målvakten och dök ner i bortre gaveln.

– Jag tror inte att han skulle erkänna det själv men jag tror kanske att det egentligen var ett inlägg till någon på bortre stolpen, det är ett svårt avslut på en nästan två meter lång målvakt. Men det var kul att han fick göra mål, han sa själv att det nog dröjer fem år innan det händer nästa gång, säger Alexander Blank.

Med drygt en kvart kvar av andra halvlek gjorde sedan en mer van målskytt, Björn Mellberg, avgörande 2–0 på straff.

– Han har missat en straff tidigare i år men nu satte han den. Det var skönt även om hjulningarna, som är hans målgest, börjar bli lite stelare, säger Alexander Bank om 38-åringens prestation.

Målet var förlösande.

– Jag tyckte att vi förde matchen innan det också, de hade inga riktigt farliga lägen förutom på några fasta situationer där de är tunga i luften. Men det är alltid nervöst med en 1–0-ledning så när det andra målet kom kunde vi andas ut och i slutet hade vi bättre ork också.

Idag spelar Tollered igen.

– Vi har tre raka segrar nu, det är skönt och nu väntar nytt derby mot Bergum.