Vad gör de strejkande ungdomarna för klimatet på sommarlovet?

Debatt

Vi har hört mycket om klimatkrisen och klimatångest. Inte minst genom Greta Thunberg. I en intervju sa flickans mor bland annat ”Jag är stolt över min dotter som har åstadkommit så mycket. Hon har träffat många politiker, flera kända skådespelare i LA och påven. Greta är lycklig nu, det har hon inte varit på mycket länge” Hur ska man tolka det?

Varför uppmärksammas inte Greenpeace som har kämpat för klimatet och miljön långt innan Greta Thunberg gjorde entré i den värld som tydligen går under… (Men knappast på grund av miljöhotet.) Det beror på att Greenpeace-aktivister är äldre än 16 år.
Har man följt världspolitiken har mänskligheten stått till randen av tredje världskriget 1962 och en gång till 20 år senare.
Historien visar att i varje århundraden har det förekommit ett eller flera krig och man drar slutsatsen att varje människa under sin livstid (ett mannaår) kommer att uppleva ett krig.

Redan nu vet vi att maten, vattnet och energin med mera inte kommer att räcka till om cirka 40 till 50 år på grund av den enorma befolkningsökningen. Vad händer då? I ett tredje världskrig använder man troligen kärnvapen, men det finns ingen ångest för det, och det är bra så. Att leva i ångest är att inte leva alls.
Återkommer till strejkande skolungdomar. Många av dem körs till och från skolan med föräldrarnas bil. Likaså till olika aktiviteter. Varför inte ta kollektivtrafiken?

En stor del använder sin moppe, som gör värre utsläpp än bilar. Det vore glädjande om ungdomarna ville byta ut sina mopeder mot vanliga cyklar även på fritiden. Då skulle de – samtidigt bidra till en ”bristvara” nuförtiden – stillheten och tystnaden. Många små insatser kan tillsammans i slutändan bli en mycket stor andel. Tänker på folktandvården som har bytt ut sina plastmuggar för munsköljning mot glas.
Vi är alla en del av planeten och planeten är en del av oss.

PS: Mina barnbarn går inte i Gretas fotspår. De vet värdet av sin skolgång, men hade anslutit sig till ungdomarnas strejk om den varit på lördagarna.

Helga Grauers