• Foto: Daniel Elfvelin
  Succé. Fredrik Skoglund (till vänster) kunde inte föreställa sig att debutsingeln Sense skulle bli så populär. Idag har låten streamats nästan 300 000 gånger på Spotify.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Medskapare. Filip Bergqvist är producent och medförfattare till texterna.
 • Foto: privat
  Hela gruppen. Från vänster: Oskar Boså, Filip Bergqvist och Fredrik Skoglund.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Fredrik Skoglund (till vänster) och Filip Bergqvist (till höger).

Stora drömmar hos raket på Spotify

Lerum

Han vill bli stor och slå utomlands. Få musiker når dit, men sångaren Fredrik Skoglund har i alla fall fått en flygande start. Hans fyra första låtar har streamats över en halv miljon gånger på Spotify.

Det är viktigt med målsättningar, tycker Fredrik Skoglund. Men med facit i hand var målet extremt blygsamt när han släppte sin första singel, Sense, 2017 och lade upp den på Spotify. Han ville komma upp i 10 000 streamningar men såg hur siffran sköt i höjden. Snabbt passerade den 50 000-gränsen, efter några månader var den uppe i 100 000 och sedan har det fortsatt.

– Idag är den snart upp i 300 000, det är helt otroligt, så coolt, säger Fredrik.

Därefter har det blivit ytterligare tre låtar och tillsammans har de streamats cirka 675 000 gånger. Låtarna skapar han tillsammans med Filip Bergqvist, producent och medförfattare till texterna, samt med Oskar Boså. Den senare är inte med vid intervjutillfället men de beskriver honom som en multibegåvad instrumentalist.

– Han spelar gitarr som en gud, trummor som en gud och piano som…, börjar Filip.

– … inte som en gud, men bra, avslutar Fredrik med ett leende.

Handbollsspelare

Alla tre är 21-åringar från Lerum, men fram till för ett par år sedan kände de varand- ra bara ytligt. Bland annat var Filips pappa handbollstränare för Fredrik i Baltichov, och handboll var från början Fredriks stora intresse även om han redan på högstadiet började sjunga lite covers. 19 år gammal slutade han dock idrotta, musiken blev nummer ett och det dröjde inte länge innan trion hittade varandra.

Arbetsgången brukar börja med att Fredrik skriver ett utkast och Filip beskriver med ett ord de alster som kommer.

– Kärlek, det är det enda jag tänker på när jag tänker på Fredriks låtar, kärlek, säger han.

– Jag skriver alltid något som jag själv kan relatera till. Hela låtarna behöver inte vara sanna, men jag inspireras av känslor jag har varit med om, utvecklar Fredrik.

Därefter skickar han text och referenslåtar från artister som Shawn Mendes, Justin Bieber och Ed Sheeran till Filip, och sedan är processen igång. Fredrik tycker om avskalat med sång och akustisk gitarr, medan Filip gärna adderar trummor och bas. De brukar vara ganska oense till att börja med innan de hittar en gyllene medelväg.

– Men det är Fredriks musik, jag och Oskar backar bara upp honom, säger Filip.

Revyscenen

Han är själv scenvan och har bland annat varit med i Lerumsrevyn de senaste åren, men bäst trivs han med att figurera i bakgrunden och tar ett exempel från årets revy.

– Jag hade skrivit ett nummer till akt två som Cristian (Ehrman) sjöng. Jag stod i kulisserna och hörde hur folk skrattade och sjöng, det var en cool känsla som jag nog inte känt om jag själv stod på scenen, då hade jag varit så fokuserad.

Detsamma gäller med musiken. Det är Fredrik han knuffar fram, Fredrik som är stjärnan. Eller förhoppningsvis ska han bli en stjärna i alla fall.

– Drömmen är att slå internationellt, att bli stor. Det är mitt mål och min dröm. Men om jag kommer dit är egentligen skit samma så länge jag ger hundra procent, säger Fredrik.

Skivbolag

Starten ser dock lovande ut. Inte minst med tanke på de små medel man haft, påpekar Filip. Det är till stora delar där vi träffas nu, i hans familjs villa i Stenkullen, som låtarna blivit till.

– Jag tycker att det är så charmigt att vi kan sitta här i mitt lilla rum och göra musik som når ut till flera hundra tusen lyssnare, säger Filip.

Den senaste singeln, Fall in Love with U, som lanserades i början på maj, släpptes dock i samarbete med ett skivbolag, Melody Record.

– Det vi har gjort hittills har varit bra, men de tog kontakt med mig och jag vill testa om det kan bli ännu bättre. Jag finns med på en officiell Spotify-lista nu och det är den supporten jag vill ha, säger Fredrik.

Det är en numera geografiskt splittrad trio som fortsätter samarbetet. Oskar bor i Stockholm där han pluggar musik och sysslar med en del andra musikprojekt och även Filip är på väg till huvudstaden, han ska packa väskan bara några dagar efter vår intervju. Men mycket går att göra på distans och de kommer att träffas då och då. Fredrik har redan ett par nya idéer som han jobbar med.

– De har inte jag och Oskar fått reda på än så det ska bli spännande. Och jag gissar att jag och Oskar kommer med några idéer som flyger iväg till Fredrik också, säger Filip.

– Det förväntar jag mig, säger Fredrik.