• Foto: Ellen Johansson
  • Foto: Ellen Johansson
  • Fotograf: Ellen Johansson
  • Foto: Ellen Johansson

Filminspelning i Sjövik

Sjövik

Efter framgången med filmen Skoldiscot, som spelades in i Gråbo, har Christian Zetterberg och Liselotte Persson en ny film på gång. Den här gången filmar teamet i Sjövik.

Christian Zetterberg, som kommer från Gråbo men numera bor i Alingsås, driver Gråklippan Film, ett produktionsbolag för film. Nu arbetar teamet med en ny film. Han och sambon Liselotte Persson har både regissererat och skrivit den nya filmen tillsammans, hon gör regidebut efter att ha varit producent för tidigare produktioner.

– Vi har tidigare jobbat i varsin roll, men med åren och projekten har gränserna suddats ut och vi jobbar mer i en symbios. Det känns därför rätt att skriva båda som regissör och producent, säger Christian Zetterberg.

Filmen går under arbetsnamnet Rails. I rollerna syns bland andra Tuva Jagell, Guldbaggenominerad som bästa kvinnliga huvudroll för Pojkarna 2014 och Embla Ingelman-Sundberg.

Vad handlar filmen om?

– Om att växa upp men samtidigt växa isär.

– En kommande flytt ställer barndomsvännerna Misha och Fanny vid ett vägskäl under sommarlovets sista dag. I morgon flyttar Misha till London, och börjar på Fannys drömskola. Avundsjuka, samvetskval och rädsla över att bli ensam kvar tvingas upp till ytan.

– Filmen skildrar vänskap och identitet under en tid då många unga möter nya tankar och känslor för första gången, svarar Christian Zetterberg.

Skrotupplag

Var i Sjövik spelar ni in?

– Vid Skrotfrag och Västsveriges husvagnsskrot i Sjövik.

– Filmen utspelar sig nämligen på ett övergivet gammal skrotupplag. Här har Misha och Fanny spenderat barndomsåren med lekar och hemliga kojor. Nu är det sista gången de besöker platsen.

Varför valde ni just Sjövik?

– Helt ärligt blev det av en slump. Vi sökte efter den perfekta platsen under en väldigt lång tid. Jag hade en bild av att skrotupplag var vanligt förekommande. Men hade fel. Det är tydligen väldigt amerikanskt. I Sverige har vi mest återvinningstationer. Vi hade i stort sett gett upp letandet och råkade bara vända bilen vid Skrotfrag i Sjövik då vi såg in genom grindarna och såg den perfekta platsen.

– Det är nästan roligt att jag letade över halva Sverige och så fanns det ett passande skrotupplag knappt tio minuter bort från mitt barndomshem. Det är också roligt efter Skoldiscots succé att få återkomma till samma områden vi spelade in i sist.

När satsar ni på att ha klar filmen?

– Den ska vara klar i höst och börja visas först och främst på filmfestivaler, med start i januari 2020. Drömmen är premiär vid anrika Berlinale Filmfestival i Tyskland och deras ungdomssektion.

Filminstitutet

Hur mycket stöd har ni fått från Svenska filminstitutet?

– Vi har fått ett utvecklingsstöd på 50 000 kronor och har nu sökt ytterligare för produktion. Det är jättekul att Svenska filminstitutet tror på oss och vår idé. Det förhöjer filmen.

Utöver från Svenska filminstitutet har filmen även fått stöd av bland annat Alingsås kommun, Göteborgs stad och CANfilm, ett efterproduktionsbolag i Göteborg.

Vad var det som gjorde att ni fick stödet från filminstitutet?

– Det är första gången vi ansökt om stöd där och därför känns det extra speciellt att vi också faktiskt fick stöd. Svenska filminstitutet söker ständigt efter nya berättelser och perspektiv genom så kallade talangsatsningar.

– Efter förra filmen, Skoldiscot, tror jag att vi synts på deras radar och nu väljer de att testa oss, samtidigt som de såg ett intresse i vår idé.

Skoldiscot har rönt stora framgångar och prisats på flera filmfetivaler. Filmen har budskapet att man ska våga vara sig själv, att det är okej att vara annorlunda.

Utbildar

Har det hänt något nytt vad gäller Skoldiscot?

– Skoldiscot fortsätter sina resa. Helt otroligt.

– Det är en liten paus nu under sommaren men i höst fortsätter vi festivalturnén. Bland annat i grannländerna Norge och Danmark men också Cinekid i Amsterdam, en av världens största barn- och ungdomsfilmfestivaler, svarar Christian Zetterberg och fortsätter:

– Vi har nu även skrivit ett distributionsavtal med Swedish Film, så att filmen ska börja visas i skolor och utbildningssammanhang.