• KVINTETT. Sofia Rahrmüller från Alingsås, Partilleborna Lisa Lapidus, Caroline Birkeland och Ophela Mennell trivdes på lägret i Sjövik.
  • TIDIGARE DELTAGARE. Sävedalsbon Olle Lapidus, Hannes Ahlén och Pella Wig har alla varit på lägret under flera års tid.
  • FIKAKÖ. Det spelas inte bara folkmusik på Sjöviksgården utan det ätas och fikas en hel del.
  • VETERAN. Jakob Utter gör sitt sjunde, men också sista år på Sjövikslägret. Som avslutningsarbete har han gjort ett speciealarbete
  • UTE I DET FRIA. Loke Hjelmström trivs med att kunna spela ute i det fria. Han tycker folkmusiken är speciell.
  • DUO. Några av de välutbildade lärarna på lägret var Billy Lätt, som varit med sedan starten och Jenny Gustavsson, gruppansvarig njuter av sin vecka i Sjövik.

Folkmusik under bar himmel

Sjövik

De älskar sin folkmusik och njuter av att spela tillsammans. Men det är inte bara det som lockar ungdomarna till lägerveckan på Sjöviksgården. Lika viktig är den fina gemenskapen.

– Jag har hört berättas mycket om det här lägret och kände att jag ville testa för det ska vara en upplevelse, säger Ophella Mennell från Partille och för medhåll av kompisen Caroline Birkland, även hon från Partille.

– Det är fantastiskt roligt att spela folkmusik tillsammans.

Ytterligare en Partillebo, Lisa Lapidus, hyllar lägret och säger:

– Det är mysigt här. Jag är här 50 procent för att spela och 50 procent för att umgås.

Sofia Rahrmüller från Alingsås är på lägret för första gången. Hon lyfter också fram det sociala livet och att få umgås med nya vänner.

– Jag ser det som en utmaning att få spela med andra. Och så lär man sig mycket av att dela rum.

En av de äldsta

Folkmusiklägret på Sjöviksgården är en av Sveriges äldsta folkmusikkurser för ungdomar och har arrangerats sedan 1986. Det var Billy Lätt och Gunnel Johansson som kom på tanken med lägret för 33 år sedan. De var båda spelmän och pedagoger inom folkmusiken.

– På den första kursen var vi bara 15 deltagare, idag är vi över 50, konstaterar Billy Lätt.

– Som gammal fiollärare är den här veckan toppen och jag kommer varje år hit laddad till hundra procent.

Riksspelman Jenny Gustafsson är också en erfaren ledare, som själv har varit elev på Sjöviksgården. Hon berättar att kursen under åren blivit väldigt attraktiv. Den första januari börjar de ta emot anmälningar och efter bara några dagar var samtliga platser bokade.

– Intresset för folkmusik är jämnt och stabil. Vi har många deltagare som kommer tillbaka år efter år, säger hon.

Fantastiska veckor

En av dem är Jakob Utter, som gör sitt sjunde läger. Han säger att han under åren lärt sig väldigt mycket, men att den här veckan är den sista för hans del.

– Jag känner att jag är lite klar här, det finns så mycket annat jag vill göra på sommaren, förklarar han, men tillägger: – De här veckorna har varit fantastiska.

Det musicerande ungdomar som förra veckan fyllde Sjöviksgården. I varje litet hörn hördes vätstgötsk musik på fiol, saxofon, cello, klarinett och flöjter.

– Från början var det främst fiolspelande ungdomar som hittade hit, men nu har det blivit väldigt populärt för alla instrumentalister, säger Jenny Gustafsson.

– Vi vänder oss till ungdomar från tolv år och uppåt och för dem är detta en både social och musikalisk upplevelse som gör intryck för livet.

För många är Sjövikskursen det första riktiga mötet med svensk folkmusik och flera har efter deltagandet fortsatt att studera folkmusik på musikgymnasier, folkhögskolor, musikhögskolor och konservatorier.

På gehör

All undervisning sker på gehör, det vill säga att ungdomarna lär sig genom att lyssna och inte med hjälp av noter.

– Att spela på gehör ger en frihet och folkmusiken har alltid varit en musik som överförts utan noter. De har bara används för att bevara musiken, konstaterar Billy Lätt.

Förutom den musikaliska delen med improvisation samt musikteori uppstår det gärna dans och sång bland deltagarna.

Redan första dagen delas deltagarna in i grupper efter sina förkunskaper. Dagarna fylls sedan av musik, men tre timmar mitt på dagen har eleverna egentid. Då uppstår spontana aktiviteter, där naturligtvis badandet i Mjörn står högt på listan, men när kvällen kommer fortsätter eleverna att spela tillsammans.

– Vi dansar varje kväll, eftersom dans och musik hör ihop. Dansen är viktig för att lära sig taktkänsla, säger Jenny.

Under lägerveckan besöks deltagarna av flera olika musiker. En dag kom Trinning, tre musiker som tidigare varit deltagare på lägret. En annan kväll kom riksspelman och Lerumsbon Torbjörn Olofsson till Sjövik för att spela på sitt tvåradiga durspel. Andra besökare har varit spelmansparen Rebecca och Daniel Westin och Inger och Per Johansson från Alingsås.

Gemensam konsert

Kursveckan avslutas med en konsert tillsammans med Hallandskursen under Ornungastämman, där 80-talet ungdomar värmer upp till huvudkonserten.

Sjövikskursen arrangeras av Västergötlands Spelmansförbund med stöd från Sveriges spelmäns riksförbund, ABF; RUM samt Västra Götalandsregionen. Lärarna på kursen har varit Hans Kennemark, Billy Lätt, Jenny Gustafsson, Mikael Pettersson och före detta alingsåsaren Pers Nils Johansson.