Frön som vänner

Debatt

Nu börjar många trädgårdsälskare att samla fröer för nästa års blomsterprakt och sommarglädje. Några tankar. Jag tror att många av de äldre håller på i sin trädgård just nu och planerar för nästa sommar.

Är jag nedstämd en dag eller två räcker det med att jag tänker på alla sommarblommor som nu blommar för fullt. Jag tänker på att samla fröer för nästa års sommarglädje. Visst är det underbart att blommorna återkommer varje år. Människor kan försvinna men blommorna återkommer och ger varje år lika mycket glädje.

Jag har tidigare skrivit om det fantastiska med fröer. Storleken, utseendet och den inneboende kraften, som kommer till utlopp först när fröet fått jord, vatten och värme.

I höstas, när jag samlade fröer, gjorde jag följande experiment: Jag satte mig ned och räknade fröerna från en solros, vars diameter var 24 centimeter. Den innehöll 939 frön. Det var jobbigt att räkna men med lite god vilja går allt. Om man då tänker sej att 80 procent är grobara, blir det cirka 750  frön som gror från varje planta.

Om man sår alla 750 solrosfrön, där varje planta ger minst 939  frön, så får man 70 425 frön att så. Tanken svindlar inför ett solrosfrös kraft och naturens under.

För en tid sedan lyssnade jag till ett föredrag som handlade om vänskap. Föredragshållaren berättade om sin granne, som var mycket intresserad av sin trädgård. Hon delade in sina växter i tre olika grupper.

Ettåringarna, som kan vara lite ömtåliga, behöver god vård för att utvecklas men kan  bli ”kantstötta”. De stannar oftast endast en säsong och kan kallas en tillfällig vänskap.

Tvååringarna vet man inte riktigt var man har. De kan dyka upp var som helst i trädgården, där man minst anar det. En lite opålitlig vänskap.
Så har vi perennerna, trädgårdens stöttepelare. De trogna grannarna som man kan lita på och gärna ställer upp. De kommer tillbaka år efter år och blir bara större och kraftigare för varje år. Perennerna, sa den kvinnliga föredragshållaren, är de verkliga vännerna. Och visst har hon rätt.

Bertil Lindström