• Foto: Daniel Elfvelin
 • Foto: Daniel Elfvelin
  2016 startade Andreas Widén klubben Gracie Barra Skallsjö.
 • Foto: Daniel Elfvelin
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Marius Elofsson har bytt från MMA till brasiliansk jiu-jitsu och hjälper till som ledare på barnpassen.
 • Foto: Daniel Elfvelin
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Marius Elofsson

Fysisk form av schack

Floda

Flyttandet av pjäser på ett rutigt bräde kommer som en oväntad liknelse med den kamp som sker på mattan. Men det är schack som Andreas Widén jämför med när han beskriver verksamheten i källarlokalen på Floda torg. Som nyinflyttad Tolleredsbo startade han en klubb i brasiliansk jiu-jitsu.

Karate, MMA (mixed martial arts), taekwon-do, kickboxning, judo, iaido, aikido. För att vara en så pass liten kommun finns ett brett utbud av kampsporter i Lerum. För tre år sedan fylldes listan på med brasiliansk jiu-jitsu,

2016 smög Andreas Widén igång sin klubb Gracie Barra Skallsjö. Första året hade föreningen inte mer än ett tiotal medlemmar innan verksamheten drog igång på allvar i och med starten av barngrupper 2017 och idag tränar ett 60-tal medlemmar i lokalen som tidigare utnyttjades som fritidsgård.

– Vi kommer nog att växa, men det kommer aldrig att bli en stor gymkedja av detta. Fast man vet ju aldrig, säger Andreas med ett leende.

Han började själv sin kampsportsbana med judo 1982 och har fortsatt med en rad olika stilar. 2005 började han med brasiliansk jiu-jitsu och har varit med och startat två stora klubbar i Göteborg. Plus en social mysklubb, som han kallar det, i Majorna.

– Det var roligt med alla hippies som körde ihop.

När han flyttade till Tollered hade han tänkt pendla till Göteborg, men för att slippa resorna och skaffa sig ett socialt sammanhang bildade han en ny klubb i Floda.

Brasiliansk jiu-jitsu är en kampsport som huvudsakligen går ut på markkamp med brottning, lås och strypningar. Precis som föreningens namn avslöjar tillhör man Gracie Barra-familjen, en organisation som till skillnad från andra grenar i första hand inte är någon tävlingssport. Istället är det självförsvar och verklig kamp som är den huvudsakliga inriktningen och utövarna får lära sig att försvara sig mot både slag, sparkar och vapen.

Avslappnad stämning

Om det är hippiekulturen som Andreas tagit med sig rån Majorna till Floda kanske vi ska låta vara osagt, men han lägger mycket vikt vid en god och avslappnad stämning. Och det har hänt att han avvisat personer som kommit till klubben med fel attityd.

– Den stora grejen är att vi är ett gött gäng, jag vill ha hit folk som är trevliga och glada, sen kan man träna hårt för det.

Precis som i andra kampsporter finns en mängd olika tekniker att öva in och även om brasiliansk jiu-jitsu är väldigt fysiskt krävande spelar taktik och teknik en mer avgörande roll.

– Jag tränade brottning en gång i tiden och där är det lite så att det alltid finns en alfahane som vinner varje gång. I brasiliansk jiu-jitsu kan du vinna för att du tränat hårdast, är smartast eller mest enveten. Alla får utrymme och har chansen, förklarar Andreas.

Den meriterade svartbältaren har en något oväntad och prestigelös ambition med träningen.

– Mitt mål är att alla ska spöa mig.

Men får du någonsin stryk?

– Ja, ja. Jag har åkt dit flera gånger.

Gillar brottning

Den tekniska inriktningen är något som attraherar snart 14-årige Marius Elofsson.

– Jag tränade MMA i Gråbo förut och fastnade för brottningsdelen, det är nog för att det inte spelar så stor roll hur stark jag är.

Men inledningsvis blev han förvånad att han kunde mäta sig med betydligt äldre och större motståndare. Hans föreställning var att det mest handlade om muskelkraft.

– Det såg ut som det och det tog en stund att märka att det inte var så.

Andreas förklarar vidare att det gäller att överlista motståndaren.

–  Det är lite som schack där du hela tiden måste tänka i flera steg, jag ska visa, säger han.

Väldigt nördigt

Han lånar en sparringpartner från den pågående träningen och lägger sig på golvet med honom över sig. Först visar Andreas ett grepp där han försöker låsa motståndarens arm med sina egna armar, innan han kvickt gör en manöver och istället fångar in armen med ena benet. För att inte bli besegrad måste du hela tiden ha en plan b, och gärna en plan c och d till hands också.

– Det är väldigt nördigt, säger Andreas och berättar att han till och med sitter hemma och skriver scheman över sekvenser med tekniker som kan komma till användning i olika situationer.

Yoga och MMA

Att skapa någon stor gymkedja är alltså inte målet, men Gracie Barra Skallsjö har även pass i yoga och MMA. Andreas har själv tävlat på hög nivå i MMA, men det är hans kollega Anders Dahlin som ansvarar för de här grupperna och han berättar att det finns en tydlig koppling mellan kampsporterna.

– Grunden för att bli bra i MMA är brasiliansk jiu-jitsu, säger Anders Dahlin.

I huvudsak attraherar MMA-passen en lite yngre målgrupp, men det finns även ett par medelålders kvinnor som tränar kontinuerligt. Även Anders påpekar vikten av en avslappnad stämning.

– Men disciplinen är lite annorlunda än i våra grupper med brasiliansk jiu-jitsu, vi måste vara lite striktare i MMA:n eftersom den innehåller sparkar och slag.