Lyckat. Förra året var Edda Magnason en av dragartisterna. Arkivfoto: Sofia Sabel

Ingen Gretafestival i år

Tollered

I år tar teamet bakom Gretafestivalen ett uppehållsår. Nästa år kommer dock den stora lilla Tolleredsfestivalen tillbaka – i uppgraderad form.

Gretafestivalen har varit ett lyckat koncept med många besökare. Inte konstigt när den lilla festivalen har fått tunga namn som Weeping Willows, Augusti­familjen, Lillasyster, Niki and the dove och Miriam Bryant till Tollered. Gretafestivalen startade 2016 och har därefter hållits årligen. Men i år blir det alltså ingen festival.

Tanken är dock att komma tillbaka nästa år. Och det med en tvådagarsfestival där man utökar utbudet med fler artister och ett ännu bredare program för barnen.

Greta Berg tillhörde familjen Berg, som är starka Tolleredsprofiler, bland annat som ägare till Nääs fabriker under flera generationer. Hon hade själv inga barn men brukade ge julklappar till alla skolbarn i Tollered på ett uppskattat evenemang i Österlyckan. Många vägar och platser i orten är uppkallade efter personer, men så vitt festiv­alarrangörerna vet var det inget som var uppkallat efter Greta tidigare. I år hedrades hon dock även med en gata, Greta Bergs gata i Tollered.