Foto: MÅRTEN ÖHMAN
YATZY visade prov på kyla och världsklass.

”Jättepigg och typ rädd för allt”

Litteratur

Vad gör man när käpphästintresse finns men ett otillfredsställande utbud av litteratur i ämnet? Jo, man gör en egen bok.

För två år sedan började Elma Johansson, 10 år, att rida. På riktiga hästar, det vill säga. Och i takt med att längtan efter en egen häst växte, samt det allmänna intresset för käpphästar ökade, föll det sig naturligt att den första egenskapade sockhästen föddes på Prästerydsvägen.

– Sedan blev det mer och mer min hobby, säger Elma.

”Väldigt tunt”

I påskas gav sig Elma och hennes mamma Anna ut på jakt efter en sorts mina-vänner bok, där man kan fylla i information om sina egna och kompisarnas käpphästar.

– Vi googlade runt men det var väldigt tunt, säger Anna. Så vi bestände att vi skulle göra en egen oavsett om den blir tryckt eller inte.

Elma och Anna kontaktade förlag i närområdet och hos Idus Förlag i Lerum fick de napp. Nu är ”Mina Käpphästar” tryckt och finns att köpa i bokhandeln och på nätet. Och det är onekligen en ordentlig presentation man kan göra av sin käpphäst; mankhöjd, kön, färg, ägare, ålder, utfodring, beteende i boxen, tävlingar och ”kommer inte överens med”.

”Alltid en jakt”

Vid sidan av boken arbetar Elma för högtryck med att göra nya käpphästar. 17 är klara och ytterligare fyra är på gång nu undersommaren.

– Det är alltid en jakt efter att hitta något garn eller tyg som passar, säger Elma.

Så, dags för fotografering och hoppning. Idag är det Yatzy som får visa prov på sina färdigheter.

– Det är en fälttävlanshäst. Den är jättepigg och typ rädd för allt, säger Elma.

Rädslan övervanns dock. Och en endast en rivning på tio hopp.

I början av maj invigdes den hya terrängbanan för käpphästar på Nääs. Bakom arrangemanget står ungdomarna i Nääs Ridförening.

  • Mårten Öhman