Foto: Privat
Debattörer. LIll Jansson (L) och Ardalan Shekarabi (S)

”Lerum lyftes fram som en modig och innovativ kommun”

Lerums kommun

Lerums kommunalråd Lill Jansson, Liberalerna, var en av paneldebattörerna på Almedalsveckan.
– Lerum lyftes fram som en modig och innovativ kommun, som ställer tuffa krav på leverantörer av digital teknik, säger hon.

Lill Jansson var med på debatten som bland annat handlade vilka klimat- och hållbarhetskrav som kommunerna kan ställa på sina leverantörer.

– Lerums kommun köper tjänster och produkter för hundratals miljoner kronor varje år och det klart att vi ska ställa höga hållbarhetskrav på dem som levererar.

Varför var just du inbjuden?

– Debatten arrangerades av Telia, som var angelägna om att få ha med någon från Lerum eftersom Lerum gjort upphandlingar där vi ställt krav på anbudsgivarna att de ska svara på hur de kan bidra till att Lerum blir en långsiktigt hållbar kommun.

I samma panel fanns civilminister Ardalan Shekarabi, Socialdemokraterma.

Hur var han?

– Som civilminister är han naturligtvis engagerad i både upphandlingsfrågor och digitaliseringsfrågor. Vi hade ett bra samtal.

Enligt Lill Jansson gick debatten väldigt bra.

– Det är tydligt att Lerums kommun jobbar mer aktivt mer våra upphandlingar än de flesta andra kommuner, som enbart går ut och frågar marknaden vem som kan leverera en tjänst till lägsta pris, utan att ställa några andra krav över huvud taget. 

Hur kändes det att vara med i en debatt på Almedalsveckan?

– Det är alltid trevligt att vara med i debatter och på seminarier i Almedalen. Både att få dela med sig av egna kunskaper och erfarenheter och att få lära av andra. 

Hur förberedde du dig?

– Just den här paneldiskussionen gällde upphandlingar av digitala tjänster så i det här fallet fick jag bakgrundsmaterialet från vår it-avdelning.

Vad tar du med dig från debatten?

– Ska vi klara hållbarhetsfrågorna i framtiden så måste vi bli bättre på att samverka. Över kommungränser och med andra aktörer som akademi och marknad. Det här med att agera i stuprör är en återvändsgränd. Det gäller både internt i vår kommun och nationellt och internationellt. Bara genom samverkan kommer vi att klara miljö- och klimatfrågorna och även andra hållbarhetsaspekter som ekonomisk hållbarhet och social hållbarhet.