Foto: Andreas Berner

Lukas representerade Sverige i BMX-racing

BMX

Lukas Nilsson från Lerums Cykelklubb representerade Sverige i klassen Challenge pojkar 16 år vid VM i BMX-racing i Zolder, Belgien.
Med 164 cyklister från hela världen var det en väldigt tuff klass.

I de tre kvalificeringsheaten placerade sig Lukas som 4:a, 6:a och 7:a. Det räckte till 17 poäng, vilket tre av de sju cyklisterna i heatet slutade på. Det räckte dock inte till en placering bland de fyra första, vilket krävs för att gå vidare till nästa nivå.

Flera svenskar
Lukas var en av 49 deltagande svenskar i Challenge-klassernas olika åldersindelningar, där tolv tog sig vidare från kvalificeringsheaten och tre tog sig vidare ytterligare en nivå efter det. Längst kom Felicia Klingström i flickor 15 år, från Älvsjö BMX och uttagen av förbundskaptenen till Sveriges utvecklingslag. Hon tog sig vidare tre nivåer, till semifinal.

Förhållandena var extrema i och med att det under tävlingsdagen slogs värmerekord i Belgien, med 40,6 grader i skuggan och stark sol.
Tävlingen fick pausas flera gånger eftersom alla ambulanser var upptagna, och det måste finnas en ambulans på området. De tog slut inte bara på grund av skadade cyklister, utan även på grund av solsting bland både funktionärer och publik.

Skuggplatserna på läktaren var eftertraktade, och funktionärerna sprutade vatten över publiken. Finalerna fick skjutas på till kvällen, då moln hade dragit in och temperaturen sjunkit några grader.