• BARNMORSKEDRÄKTEN. Till vardags använde barnmorskan Evy Johansson den här klänningen som har knappar av pärlemor. Anita Borke är glad att hon fått alla sakerna till utställningen.
  • SAKER. Idén till utställningen föddes när Anita Borke fick Evy Johanssons barnmorskeväska.
  • INTRESSERADE. Fru Borke fick berätta om barnmorskan och hennes utrustning om och om igen. Många visade stort intresse
  • MÅNGA BESÖKARE. Dergårdens hembygdspark var också en välbesökt plats denna torsdag.
  • BARNMORSKAN. Det är Evy Johansson, till höger, som skänkte sin barnmorskeväska till Anita Borke. Här berättar hon för några besökare om sin verksamhet.

Miniutställning om barnmorskor

Lerum

Miniutställningen om barnmorskans liv och leverne startade med att Lerums Bygdegilles Anita Borke fick Evy Johanssons arbetsväska med allt vad den innehöll.
Många visade intresse för den lilla utställningen och fru Borke fick berätta om och om igen.

Evy Johansson kom till Lerum 1963 och när hon gick i pension 1994 hade hon varit yrket trogen i över 40 år. Förr i världen var hemförlossningarna väldigt vanliga, men på Evys tid var det bara fåtalet barn som föddes i hemmet. Från 1920 och 20 år framåt minskade hemförlossningar från 90 till 35 procent och på 50-talet hade de sjunkit till fem procent.

– Jag är en dem som föddes hemma. Inte av Evy, men av barnmorskan Ida, berättar Anita Borke när hon visar runt i den lilla stugan i Dergårdsparken.

– Anledningen var att det hade kommit massa snö och ingen taxi vågade köra till Alingsås BB.

Hade låg status

Under 1800-talet hade barnmorskan väldigt låg status då det var vanligt att de var ogifta mödrar och att de oftast rekryterades från bonde- och arbetarklassen. 1921 fick arbetet en annan status då det krävdes två års utbildning. Sedan mitten av 50-talet krävs en grundläggande sjuksköterskeutbildning för att bli barnmorska och idag ingår utbildningen i högskolans utbud.

Anita Borke visar stolt upp de många sakerna som hon läst in sig på och fått viss hjälp av Ingela Svärdström att sammanställa. Bland annat visar Anita upp en besman, en handhållen hävstångsvåg.

– Barnet, som lindats in i ett tygstycke, vägdes direkt efter födseln med en sådan här besman. Men Evy hade oftast med sin egen hushållsvåg, berättar Anita när vi tittar på allt som fanns i barnskötarväskan.

I utställningen finns också en dräkt och ett vitt förkläde med tygknappar omsorgsfullt ditsydda.

– Den här vackra dräkten har Evys mamma sytt, säger Anita och pekar på knapparna.

– De är gjorda av pärlemor. Fint skulle det vara.

Även barnkläder

I samband med barnmorskerummet har Anita ordningsställt ett bord med barnkläder från förr. En del har hon tillverkat själv.

– Vi sydde en del i flickskolan där jag gick och då fick vi ta med tyg hemifrån. Jag sydde bland annat en sovpåse som vår son Mikael fick sova i när han var liten.

Utställningen visas ytterligare två torsdagar när Lerums Bygdegille har öppet sitt sommarcafé.