Läsarbild

Misstänkt stugbrännare häktad – nekar till brott

Lerum

Den man som greps av polisen i söndags kväll, misstänkt för att ha bränt ned en stuga vid Aspen, har nu häktats. Mannen nekar till brott.

På torsdagseftermiddagen hölls häktningsförhandling i Alingsås tingsrätt mot mannen, som är i 55-årsåldern. Efter en knapp halvtimmes lång förhandling beslutade domstolen att häkta mannen, på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.

Som skäl för häktningen uppger domstolen bland annat att det finns risk att mannen avviker eller på annat sätt undandrar sig lagföring eller straff, och att det även finns risk att han fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Förnekar brott

Den misstänkte mannen förnekar brott och motsatte sig häktningen.

Det var vid 22-tiden i söndags kväll som polis och räddningstjänst larmades till Jonseredsvägen mellan Lerum och Jonsered med anledning av en brand. Först befarades att det var en brand i terrängen, men när räddningspersonalen kom fram visade det sig vara en stuga alldeles intill Aspen och järnvägsrälsen som brann. Enligt polisen var det stor risk att branden skulle sprida sig.

En man sågs tända eld på stugan, som totalförstördes, och försökte sedan fly platsen i en båt. Men rådiga privatpersoner i två båtar satte stopp för mannens flyktförsök, vilket slutade i att han hoppade överbord och kunde gripas av polisen.

I nuläget pågår en utredning av branden. Beslagtaget material, däribland en bensindunk, har skickats till Nationellt forensiskt centrum, NFC, för analys. Vidare ska polisen höra vittnen till händelsen.

Åtal mot den misstänkte mannen ska vara väckt senast den 1 augusti. Fälls han för mordbrand riskerar han minst två års fängelse.