Foto: Privat
TURNÉPREMIÄR. Skallsjö Sommarorkester ger sig ut på turné. Turnépremiären sker 24 juli i Skallsjö kyrka.

Ny turné med Skallsjö Sommarorkester

Floda

Skallsjö Sommarorkester, som benämner sig själva som världens o-mossigaste orkester, drar ut på sin sjunde turné med start i Skallsjö kyrka på onsdag kväll.

– Vi tar oss an musik som legat på vår önskelista sedan tider då statsministern hette Fredrik och Gustavo Dudamel var chefsdirigent i Göteborgs symfonikerna, säger Carl Vallin, konsertmästare och grundaren till orkestern.

– Det kommer att bli en sommarturné som inte liknar de andra.

Vad Carl Vallin syftar bland annat på är att två orkestermedlemmar, Lisa Chenevier och Vidar Andersson Meilink, kommer att spela solo i Atterbergs suite för violin, viola och stråkorkester. De båda är högskolestuderande i Stockholm med framgångsrikt musikerliv i ung ålder.

Skallsjö Sommarorkesters medlemmar fortsätter att tänja på gränserna för det man tycker att den klassiska musiken ska innebära, men håller alltid fast i kärnan, det som gör att de lever för musiken.

Orkestern grundades år 2013 av Carl Vallin, som då bodde i Floda. Ordet sommar står för värme, glädje och nya möjligheter och är något unikt i den oändliga mängden ensembler som kallar sig kammarorkester.

Orkestern består av ett 20-tal unga stråkmusiker som tycker att den klassiska musiken har fått ett rykte den inte förtjänar. Deras mål är att visa världen hur roligt det kan vara att spela tillsammans och dela med sig av musiken.

Embryot till den nuvarande Sommarorkestern höll sin första konsert i Skallsjö kyrka. Sen dess har orkestern vuxit och blivit en turné med allt fler uppträdanden. Carl Vallin hade funderat på hur han skulle kunna föra samman sina musikvänner till ett gemensamt projekt, och kläckte idén.

– Av slump satt jag på möte med kyrkan för jag kände att jag ville bidra till kyrkmusiken på något sätt. Då kom jag på att på att vi kunde göra en orkester, säger han och på den vägen är det.

Carl Vallin har fått ta emot många utmärkelser för sitt fiolspelande. Bland annat fick han Lerums kulturstipendium 2013, hedersomnämnande i Polstjärnepriset, Guido Veccis stipendium på 40 000 kronor och nu senast Jan Wallanderstipendiet.

Han har studerat på Guildhall school of music and drama i London och är nu fast anställd på Kungliga Hovkapellet, där han för tillfället gör en ettårig provtjänstgöring som alternerande konsertmästare, samtidigt som han studerar vid Kungliga Musikhögskolan.

Men nu väntar alltså den sjunde sommarturnén med Skallsjö Sommarorkester. Turnépremiären är på onsdag kväll i Skallsjö kyrka. Därefter besöker orkestern bland annat Lidköping, Marstrand, Eslöv och Köpenhamn.