Foto: Alan Hardman/Unsplash

Pizzan var ingen muta

Lerum

Två poliser som misstänktes för mutbrott efter att ha tagit emot en pizza och en bit kött från en restaurang i Lerums kommun har nu friats från misstanke.

I anmälan till Polismyndigheten står det ”Anmälaren har fått kännedom om en händelse som ger anledning till upprättande av en polisanmälan angående tagande av muta.” Det handlade om två poliser som hade tagit emot varsin pizza och en bit entrecote utan kostnad och därefter ätit upp maten.

Nu har dock chefs­åklagare Maria Sterup fattat beslutet att det inte längre finns anledning att fullfölja förundersökningen. Detta ­eftersom det numera saknas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats.

Stängt

I förhöret framkommer att de två poliserna var i närheten av restaurangen en kväll när den inte var öppen. Det var dock några personer inne i restaurangen och poliserna gick in och pratade med dem.

Testade

Personerna i restaurangen höll på att testa olika pizzadegar. När poliserna efter en stunds samtal var på väg därifrån sa ägaren att deras pizza var klar. Poliserna sa nej tack, men fick då veta att om de inte tog emot maten skulle den slängas. Då bestämde sig poliserna för att ta emot pizzorna, men förklarade att de då måste få betala. Restaurantören förklarade att kassasystemet inte fungerade och att han inte hade swish.

Stolthet

I förhöret har en av poliserna sagt att restaurang­ägarens pappa var där, och att de uppfattade pappans blick som att han var stolt över sonen. De ville inte att maten bara skulle kastas i soporna.

I ett förhör säger en av poliserna att hen har mått dåligt av händelsen. Polisen konstaterar att det inte funnits minsta tanke på att mottagandet av maten skulle påverka framtida tjänste­utövande. I förhöret säger hen ”Det är ingen som slänger bort sin karriär, sitt liv och sin stolthet för hundrafemtio kronor. Inte en chans.”

Båda poliserna förnekar bestämt att det skulle vara fråga om en muta. Situationen upplevdes inte sådan på något vis. Och nu finns alltså inte längre några brottsmisstankar mot dem.