Foto: Robert Anasch/Unsplash

Sa sig sälja rysk kaviar – polisanmäls

Kommunen

Representanter från Lerums kommun och länsstyrelsen besökte en restaurang i kommunen på grund av misstanke om försäljning av Belugakaviar. Någon kaviar hittades inte. Men nu har restaurangen polisanmälts.

Belugakaviar är också känd som rysk kaviar. Denna speciella kaviar kommer från fisken stör, Huso huso. Det är dock så att stören är utrotningshotad, vilket innebär att den som vill äta kaviar från stören får nöja sig med odlade kusiner från Spanien, Tyskland, Frankrike eller Italien.

Restaurangen hade annonserat på sociala medier att det fanns Belugakaviar till salu, priset för 50 gram var 1 599 kronor.

Agerade

Kommunens tjänsteman såg detta och agerade. Tillsammans med en representant från länsstyrelsen gjorde hon ett oanmält besök på restaurangen, som dock vid detta tillfälle inte kunde visa upp vare sig kaviarförpackning eller något intyg.

Skulle sända foto

Resturangpersonal förklarade att det inte fanns någon kaviar till försäljning där. Och att personen som hade hand om försäljningen skulle sända fotografier och intyg till länsstyrelsen. Men några sådana har inte inkommit.

Eftersom varken förpackning eller intyg kunde uppvisas överlämnar länsstyrelsen ärendet till polismyndigheten för eventuell åtalsprövning. Polisanmälan mot restaurangen rubriceras misstanke om brott mot miljöbalken.