• Foto: BLIZ Eyewear Valentine Baat
  • Arkivfoto: Daniel Elfvelin
    Anna Östling.

Segrare efter fågellik uppvisning på Marstrand

Segling

Inför Nordea Women’s Trophy bytte Team Östling namn till Team Wings, som syftar på gässens effektiva samarbete i v-formation. Och det var lagarbetet som avgjorde när Anna Östling och hennes besättning försvarade titeln på Marstrand.

Lerumsseglaren Anna Östling kämpade hårt även utanför båten när hon lobbade hårt för att damklassen skulle återinföras i matchracingtävlingen på Marstrand 2018. Det blev seger då och inför årets arrangemang kunde hon och hennes besättning koncentrera sig helt på den sportsliga delen, men det var ändå med ett visst mått av osäkerhet som de kom till tävlingen.

– Det var en superrolig vecka, men vi var rätt nervösa innan för vi har inte seglat M32:an sen förra året, säger Anna Östling.

Den snabba katamaranen är betydligt mer fysiskt krävande än de kölbåtar som de brukar tävla med och tekniska misstag straffas hårdare då det är lätt att tappa mycket fart. Segerreceptet var att Anna Östling tillsammans med Linnea Wennergren, Annie Wennergren, Marie Berg och Annika Carlunger bättre än de andra lagen lyckades med tajmingen i manövrerna, vilket för oss in på det nämnda namnbytet. Inför seglarfesten på Marstrand blev Team Östling istället Team Wings. Namnet syftar på gässens karaktäristiska v-formation, som gör att fåglarna ökar flygeffektiviteten med över 70 procent jämfört med om de flyger oordnat eller i bredd.

Översatt från flygning till matchracing innebär det att lagmedlemmarna måste agera som en sammansvetsad enhet för att genomföra de snabba beslut som tas ombord.

– Det är kutym att namnge laget efter rorsmannen men storyn bakom The Wings har funnits med sedan vi startade för elva år sedan och fanns med i vår första logga, säger Anna Östling.

Segern i den första tävlingen med det nya namnet kom på ett övertygande sätt. I finalen tog Team Wings hem starterna i samtliga tre racen och släppte sedan inte förbi Celia Wilson från Nya Zeeland. Inte heller i semifinalen förlorade man något race, även om matchen mot silvermedaljören Olivia Price från Australien var tuffare.

– Vi vann med 2–0 men det var mycket tajtare och vi låg under i säkert 70 procent av tiden i båda racen, säger Anna Östling.

Summeringen av säsongen 2019 lyder så här långt en förstaplats på Marstrand, en andraplats i världscupen i Le Havre, Frankrike, och en tredjeplats i Nations Cup i San Fransisco, USA. Men än återstår årets stora mål – VM i Lysekil, där laget siktar på sin tredje världsmästartitel.

– Men det är lätt att säga och en annan sak att göra. VM lockar de tolv absolut bästa lagen i världen där över hälften har chansen till guld, skulle jag säga.

Mästerskapet avgörs mellan den 5 och 10 augusti.

– Innan dess ska vi åka till Frankrike igen och vässa formen, säger Anna Östling.