• TACKAR. En av körerna tackar för sig efter förra årets körfestival i Lekhuset på Nääs.
  • DIRIGENT. Rutinerade Gunno Palmquist dirigerar körerna.

Tredje gången gillt för Nääs körfestival

Nääs

I samband med att en av Europas största körfestivaler ordnas i Göteborg blir det tredje gången gillt för Nääs Körfestival.
Torsdagen den 8 augusti finns körsångare från flera länder på Nääs för att ta ton tillsammans.

– Att sjunga ihop förenar människor. Det sjungs i hela världen, i alla kulturer. Jag har träffat så många körsångare och vet att man mår bra av att sjunga i kör, säger Mats Jansson, projektledare på Nääs Konsthantverk och initiativtagare till körfestivalen.

– Det var just detta att vi har så många körer runt omkring oss som födde idén till den första körfestivalen. Och så har vi ju en fantastisk miljö här på Nääs.

I år är Nääs Körfestival lite speciellt eftersom det kommer körsångare från andra länder än Sverige. Deltar i den stora körfestivalen på Nääs gör de lokala körerna Skallsjö vokalensemble och Chorus, men också de svenska körerna Saltstänk, Ta Ton och Polonicus Gothoburgensis. De internationella körerna kommer från Tyskland, Kina, Indonesien och Ryssland. Framträdanden görs under dirigent Gunno Palmquists ledning.

– Det är roligt att vi får besök av körsångare från de fyra länderna och de skickar naturligtvis det bästa de har i körsång, säger Mats.

– Tidpunkten är inte den bästa för vår festival då många har sommaruppehåll, så det är några färre körer som deltar i år än tidigare, men vi kände vikten av att anpassa oss till European Choir Games.

Mats uppskattar att det kommer runt 120 körsångare från de fyra länderna och kanske lika många svenska. Körsången kommer främst att ljuda från Lekhuset, men även andra platser kan bli aktuella.

– Är vädret fint uppmuntrar vi till spontansång utomhus, och det optimala vore om hela området sjöd av sång och musik, säger han.

– För deltagarna är det värdefullt att lyssna på och inspireras av varandra. En del körer är riktigt proffsiga medan andra sjunger av ren lust och från hjärtat. Jag är väldigt nyfiken på de internationella körerna

Varje kör sjunger cirka 20 minuter med sånger från sin repertoar. Temat för körfestivalen är En betraktelse av världen som sammanhängande. Förra året var temat Use Your Freedom och 2017 var det Folkvandring och människans förändlighet.

– Körerna tolkar fritt årets tema, det handlar ju om historien och att allt hänger ihop. Att händelser påverkar varandra, och att det inte går att se ett skeende utan att se helheten.

Årets körfestival sker i samband med European Choir Games, som är en av Europas största körfestivaler. Under en veckas tid möts 5 000 sångare från stora delar av världen i Göteborgstrakten. Några av körerna finns på plats för att tävla medan andra enbart har kommit för glädjen att sjunga tillsammans, vilket kallas för Friendship Concerts.

– Tanken med körfestivalen är att det ska vara en mötesplats där publik och körer sjunger, lyssnar på musik och har det trevligt tillsammans. Målet är att få fler att vilja sjunga i kör. Personligen gillar jag när människor sjunger, säger Mats Jansson.

– Förhoppningsvis kan vi sluta dagen med allsång och det kan bli fint. Under kördagen brukar vi ha runt 1 300 besökare

Nääs Körfestival arrangeras av Nääs Konsthantverk, Körcentrum Väst, kultur i Väst, Nääs slott, Göteborgs Compani med stöd av Lerums kommun och Leader Göteborgs Insjörike.

– Leader har sponsrat oss under de här tre åren, men i september är de projektpengarna slut. Kommande år hoppas vi att körfestivalen är så förankrad att den kan leva vidare.