• Foton: Per Anger
    Eva Engstrand ställer ut små handgjorda böcker i fem olika projekt.
  • Avhandling i miniatyr, signerad Eva Engstrand
  • Eva-Britt Rosenqvist framför ett av sina verk.
  • Flugsvamp av Eva-Britt Rosenqvist.
  • Anita Carlsson framför några av sina keramikföremål.
  • Keramikföremål av Anita Carlsson.
  • Keramikföremål av Anita Carlsson.

Tankeväckande och rogivande föremål på Nääs konsthantverk

Konst

Små handgjorda böcker, lugnande textilkonst och naturinspirerade keramikföremål. Det går att uppleva under sommaren på Nääs konsthantverk.

I lördags var det premiär för sommarens utställning på Nääs konsthantverk, som finns att uppleva ända fram till 1 september.

Det är tre konstnärer som visar upp sina verk: I Galleriet ställer Anita Carlsson från Göteborg, och Eva-Britt Rosenqvist från Tollered, ut keramik respektive textil.

I projektrummet ställer Tolleredsbon Eva Engstrand ut. Hon är utbildad grafisk formgivare på HDK och har tidigare jobbat med bland annat böcker och tidskrifter.

Små handgjorda böcker

Under rubriken Inget särskilt ställer hon ut små handgjorda böcker som tagit form i fem olika projekt under ungefär två års tid. Eva berättar att hon intresseras av det som anses vara obetydliga ting och meningslösa konversationer.

– Jag är intresserad av sånt som man inte tycker är värt att lägga märke till, säger hon.

– Vi lever i en värld där det gäller att skrika högt, inte minst på sociala medier. Vi är besatta av stora saker och berömdheter. Det jag gör är en sorts reaktion på det, fortsätter hon.

Ett av projekten är en miniatyravhandling, som bara finns i ett enda exemplar. Ett annat projekt har fått titeln Deep space och har inspirerats av rymdsonderna Voyager 1 och 2 som skickades ut i rymden 1977 och nu har lämnat vårt solsystem. En annan del av utställningen är så kallade tantböcker, som bara består av ord med fyra bokstäver.

Ett annat projekt visar upp olika till synes obetydliga föremål som Eva plockade på en strand vid Kaspiska havet för 20 år sedan. Varför hon tog med dem hem minns hon inte.

– Jag hittade en låda i en garderob och undrade vad är detta och varför plockade jag dem?

Gobelänger

I galleriet ställer Eva Britt Rosenqvist, också hon Tolleredsbo, ut tillsammans med Anita Carlsson. Det är deras femte gemensamma utställning.

Eva-Britt Rosenqvist visar upp handvävda gobelänger inspirerade av naturen. I verken kan allt från träd, sjöar och flugsvampar skönjas. Återkommande är cirkelformen.

– Jag vill att det ska vara lugnande.

Varför?

– Jag gillar det tillståndet.

Eva-Britt berättar att hon promenerar i skogen varje dag och att hon en dag stötte på ett hygge där nedhuggna träd hade staplats i en hög. Först blev hon bedrövad över det hon såg, men när hon tittade närmare på de avsågade stammarna såg hon att träden, såväl de friska som de sjuka, hade olika mönster. Mönster som nu framträder i några av verken hon visar upp på Nääs konsthantverk.

Naturen är även en stor inspirationskälla för Anita Carlsson, som visar upp sin keramik. En del av föremålen liknar frukter och har mönster tydligt inspirerade av naturen.

– Jag gillar att vara ute i trädgården och gräva och plantera, säger hon.

I galleriet visar hon upp sina handformade föremål, bland annat krukor och urnor. Verken skapar hon i sin verkstad på Lindholmen genom att foga samman lersträngar, också det en tidskrävande process.