Trumstedt överraskad trea i extremlopp

Ultratriathlon

Magdalena Trumstedt åkte till Skottland för att få ett långpass i benen inför VM i Norge i början på augusti. Men tävlingen Celtman slutade betydligt bättre än väntat när hon tog sig ända upp på pallen med en tredjeplats.

Minnena från förra årets upplaga av Celtman var inte de bästa. Magdalena Trumstedt kom dit efter en skadefyld period med en fraktur i vänsterfoten och nedkyld var hon tvungen att bryta loppet under cyklingen. Därmed var Lerumsatleten ute efter revansch när årets upplaga skulle avgöras, men det handlade bara om att bevisa för sig själv att hon kunde ta sig hela vägen in i mål.

Med en vår utan ordentliga distanspass och på en lånad cykel hade hon ingen tanke på en framskjuten placering. Loppet startade heller inte speciellt bra. Under den 3,4 kilometer långa simningen i stora manetstim i tiogradigt vatten fick hon en spark i ansiktet så att hon tappade glasögonen och bet sig rejält i tungan. Efter en stunds letande hittade hon glasögonen och kunde fortsätta, men hon låg långt ner i resultatlistan när hon kom upp på land och satte sig på cykeln.

Den här gången fick hon snabbt upp värmen, passerade deltagare efter deltagare, och när det efter 20 kilometers cykeln var dags för den avslutande löpningen fick hon ett nytt mål i sikte.

– Om man befinner sig på en viss plats inom en viss tid får man bestiga ett berg. Jag var tvungen att göra mitt livs löpning, men klarade tiden med en kvart till godo.

Efter maratondistansen 42 kilometer i tuff terräng, som ibland krävde att deltagarna kravlade sig uppåt istället för att springa, hade Magdalena Trumstedt tagit sig förbi nästan hela startfältet. Med tiden 15 timmar och tio minuter tog hon ett brons.

– Jag fick en superenergi när folk skrek till mig att jag låg trea och sprang pigg in i mål.

Framgången i Skottland innebar hennes andra pallplats i en världscup där hon förra året kom tvåa i Swedeman i Åre.

– Men jag rankar den här insatsen högre, den här tävlingen är mer etablerad inom extremtriathlonvärlden så det är jättestort.

Men silvret i Åre gav henne en VM-biljett och det är världscuptävlingen Norseman Xtreme Triathlon som har VM-status.

– Celtman var ett bra kvitto, säger Magdalena Trumstedt, som under de sista veckorna framför allt ska försöka bli starkare på cykeln.

Tävlingen avgörs den 3 augusti och hon åker till Norge med två mål: att komma topp tio och att slå Marie Meldrum, britten som besegrade henne i Åre förra året och som hon hälsade på i påskas.

– Hon är en hypermaskin men har hon en dålig dag och jag en bra dag kan det gå. Det är först på dagen D jag vet om jag lyckas eller inte men jag tävlar mycket för upplevelsens skull och oavsett om jag kommer topp tio eller slår Marie kommer jag att vara nöjd om jag genomför tävlingen.